Ta niebanalna posypka to najlepszy dodatek do lodów. Jej głównym składnikiem są te nasionka

lody z karmelizowanym słonecznikiem
Autor: Shutterstock Domowe lody podaj z oryginalną posypką. Smakują lepiej niż w najlepszej lodziarni w mieście.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Lody to najlepszy deser na lato. Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ smaków lodów jest bez liku i co roku powstają nowe. Aby lodowe deser prezentowały się efektownie i smakowały jeszcze lepiej, warto udekorować je różnymi posypkami. W tym roku hitem jest oryginalny dodatek w postaci karmelizowanych nasion słonecznika i chałwy, który świetnie przełamuje słodki smaki. Oto prosty przepis na genialną posypkę do lodów ze słonecznika i chałwy.

Z czym podaje się lody?

Lody to jeden z najpopularniejszych deserów na całych świecie. Pierwsze wzmianki o deserach przypominających lody pochodzą z Chin. Były to mieszanki lodu lub śniegu z owocami, miodem i innymi składnikami. Podobne desery jadano także w starożytnej Persji, Grecji i Rzymie.

Lodowe desery podaje się w miseczkach, pucharkach lub wafelkach. Aby letni przysmak prezentował się zjawiskowo i smakował obłędnie, wystarczą proste dodatki. Lody można podawać ze świeżymi sezonowymi owocami, bitą śmietaną, jadalnymi kwiatami czy startą gorzką czekoladą. W tym roku te dodatki zeszły na dalszy plan, ponieważ hitem jest posypka z karmelizowanych nasion słonecznika i chałwy. Deser wygląda apetycznie i ma wyborny smak.

Z czego zrobić posypkę do lodów?

Sklepy oferują mnóstwo dodatków i kolorowych posypek do lodów i deserów. Taki dodatek można z łatwością zrobić w domu. Posypka z karmelizowanego słonecznika i chałwy jest nie tylko pyszna, ale i składa się z pięciu łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Można je kupić przez cały rok nawet w małych sklepach osiedlowych.

Z czego więc zrobić najlepszą posypkę do lodów? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić posypkę do lodów ze słonecznika?

Przepis na pyszną i wyrazistą w smaku domową posypkę do lodów przygotowaną z nasion słonecznika i chałwy jest łatwy i w miarę szybki. To idealny dodatek do lodów, które najlepiej smakują w gorące dni. Lodowy deser udekorowany posypką z karmelizowanego słonecznika najpierw zrobi wrażenie wyglądem, a po pierwszej łyżeczce oczaruje smakiem.

Jak więc przygotować pyszną posypkę do lodów z karmelizowanego słonecznika i chałwy? To łatwy przepis, który został podzielony na poszczególne kroki. Dzięki temu przygotowanie słonecznikowej posypki do lodów nie jest trudne i przebiega sprawnie.

  • 1. krok – uprażenie nasion słonecznika na suchej patelni
  • 2. krok – przygotowanie karmelu
  • 3. krok – połączenie karmelu z prażonym słonecznikiem i solą
  • 4. krok – przełożenie masy na papier do pieczenia i rozdzielenie ziarenek, odstawienie do zastygnięcia
  • 5. krok – udekorowanie lodów posypką z karmelizowanego słonecznika i chałwy

SKŁADNIKI

  • lody (waniliowe, śmietankowe, czekoladowe lub inne)

  • posypka:
  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka pokruszonej chałwy
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niej nasiona słonecznika, aż staną się rumiane i aromatyczne. Patelnię zestawić z ognia, a słonecznika przesypać do miseczki i odstawić do ostygnięcia.
  • Na tę samą patelnię wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nabierze jasnobrązowego koloru i zacznie się karmelizować.
  • Dodać prażonego słonecznika i energicznie wymieszać, tak aby każde nasionko było pokryte karmelem.
  • Wsypać sól i wymieszać.
  • Masę przełożyć na papier do pieczenia. Ziarenka rozdzielić za pomocą łyżki lub widelca. Odstawić, aż karmel zastygnie.
  • Lody nałożyć do miseczek lub pucharków i posypać karmelizowanym słonecznikiem oraz chałwą.
  • Podawać na deser w ciepłe dni.
Jak zrobić lody domowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej