Ta niebanalna posypka to najlepszy dodatek do lodów. Jej głównym składnikiem są te nasionka

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Lody to najlepszy deser na lato. Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ smaków lodów jest bez liku i co roku powstają nowe. Aby lodowe deser prezentowały się efektownie i smakowały jeszcze lepiej, warto udekorować je różnymi posypkami. W tym roku hitem jest oryginalny dodatek w postaci karmelizowanych nasion słonecznika i chałwy, który świetnie przełamuje słodki smaki. Oto prosty przepis na genialną posypkę do lodów ze słonecznika i chałwy.
Z czym podaje się lody?
Lody to jeden z najpopularniejszych deserów na całych świecie. Pierwsze wzmianki o deserach przypominających lody pochodzą z Chin. Były to mieszanki lodu lub śniegu z owocami, miodem i innymi składnikami. Podobne desery jadano także w starożytnej Persji, Grecji i Rzymie.
Lodowe desery podaje się w miseczkach, pucharkach lub wafelkach. Aby letni przysmak prezentował się zjawiskowo i smakował obłędnie, wystarczą proste dodatki. Lody można podawać ze świeżymi sezonowymi owocami, bitą śmietaną, jadalnymi kwiatami czy startą gorzką czekoladą. W tym roku te dodatki zeszły na dalszy plan, ponieważ hitem jest posypka z karmelizowanych nasion słonecznika i chałwy. Deser wygląda apetycznie i ma wyborny smak.
Z czego zrobić posypkę do lodów?
Sklepy oferują mnóstwo dodatków i kolorowych posypek do lodów i deserów. Taki dodatek można z łatwością zrobić w domu. Posypka z karmelizowanego słonecznika i chałwy jest nie tylko pyszna, ale i składa się z pięciu łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Można je kupić przez cały rok nawet w małych sklepach osiedlowych.
Z czego więc zrobić najlepszą posypkę do lodów? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- łuskane nasiona słonecznika
- chałwa
- cukier
- woda
- sól
Jak zrobić posypkę do lodów ze słonecznika?
Przepis na pyszną i wyrazistą w smaku domową posypkę do lodów przygotowaną z nasion słonecznika i chałwy jest łatwy i w miarę szybki. To idealny dodatek do lodów, które najlepiej smakują w gorące dni. Lodowy deser udekorowany posypką z karmelizowanego słonecznika najpierw zrobi wrażenie wyglądem, a po pierwszej łyżeczce oczaruje smakiem.
Jak więc przygotować pyszną posypkę do lodów z karmelizowanego słonecznika i chałwy? To łatwy przepis, który został podzielony na poszczególne kroki. Dzięki temu przygotowanie słonecznikowej posypki do lodów nie jest trudne i przebiega sprawnie.
- 1. krok – uprażenie nasion słonecznika na suchej patelni
- 2. krok – przygotowanie karmelu
- 3. krok – połączenie karmelu z prażonym słonecznikiem i solą
- 4. krok – przełożenie masy na papier do pieczenia i rozdzielenie ziarenek, odstawienie do zastygnięcia
- 5. krok – udekorowanie lodów posypką z karmelizowanego słonecznika i chałwy
SKŁADNIKI
- lody (waniliowe, śmietankowe, czekoladowe lub inne)
posypka:- 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka pokruszonej chałwy
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej nasiona słonecznika, aż staną się rumiane i aromatyczne. Patelnię zestawić z ognia, a słonecznika przesypać do miseczki i odstawić do ostygnięcia.
- Na tę samą patelnię wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nabierze jasnobrązowego koloru i zacznie się karmelizować.
- Dodać prażonego słonecznika i energicznie wymieszać, tak aby każde nasionko było pokryte karmelem.
- Wsypać sól i wymieszać.
- Masę przełożyć na papier do pieczenia. Ziarenka rozdzielić za pomocą łyżki lub widelca. Odstawić, aż karmel zastygnie.
- Lody nałożyć do miseczek lub pucharków i posypać karmelizowanym słonecznikiem oraz chałwą.
- Podawać na deser w ciepłe dni.