Śmietankę zamieniłam na ten zdrowy jogurt. Robię z niego wyśmienitą i lekką jak chmurka kawową piankę

kawowa pianka
Autor: Shutterstock Ze skyru i kawy zrobisz najlepszy deser. Kawowa pianka zachwyca lekkością i wybornym smakiem.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ten wyborny deser to nie lada gratka na fanów czekolady i kawy. To wyśmienite połączenie przypadnie do gustu każdemu, ponieważ oba smaki idealnie się ze sobą komponują. Kawowa pianka zachwyci nie tylko smakiem, ale i sposobem łatwym przygotowania. Poznajcie sprawdzony przepis na hitowy deser, czyli piankę kawową z dodatkiem czekolady.

Z czego zrobić kawową piankę na deser?

Wyborny słodki przysmak w postaci tego znakomitego deseru to idealne połączenie dwóch smaków. Robi się go z kilku składników, które można kupić w prawie każdym sklepie. Są dostępne bez względu na porę roku. Dodatkową zaletą przepisu na piankę kawową jest to, że deser robi się ze składników bogatych w witaminy i minerały, które polecane są podczas diety odchudzającej. Dzięki temu, że kawowej pianki nie robi się na bazie tłustej śmietanki, wartość kaloryczna jest znacznie niższa niż w przypadku klasycznego przepisu.

Co więc jest potrzebne, aby przygotować wyśmienity deser o smaku kawy z dodatkiem czekolady? Pyszną i lekką jak chmurka piankę robi się z takich produktów jak:

Jak zrobić kawową piankę?

Przepis na znakomitą piankę o smaku kawy wzbogaconą gorzką czekoladą nie jest trudny. Deser robi się łatwo i w miarę szybko. To dobra lekcja dla osób, które dopiero uczą się, jak przyrządzać tego typu słodkie przekąski w domu. Z tym przepisem kawowy przysmak uda się już za pierwszym razem i zachwyci smakiem.

Jak więc przygotować dwie porcje kawowej pianki z dodatkiem gorzkiej czekolady? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a deser wyjdzie na piątkę z plusem.

  • 1. krok – rozpuszczenie żelatyny w wodzie
  • 2. krok – ubicie jogurtu skyr z cukrem lub słodzikiem
  • 3. krok – połączenie jogurtu z kawą i żelatyną
  • 4. krok – przełożenie deseru do pucharków, szklanek lub słoiczków i wstawienie do lodówki
  • 5. krok – udekorowanie kawowej pianki startą gorzką czekoladą

Jak podawać kawową piankę?

Pyszna i idealnie słodka kawowa pianka to prosty, ale niezwykle efektowny deser, który sprawdzi się na każdą okazję przez cały rok. Dzięki temu, że składniki są proste i łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności cukierniczych, kawowa pianka to świetny słodki przysmak na ostatnią chwilę.

Kawową piankę najlepiej podawać w pucharkach, szklaneczkach czy słoiczkach. Można też przelać masę do większej formy, a kiedy stężeje, pokroić na małe kawałki i skropić polewą z roztopionej gorzkiej czekolady.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie jogurtu islandzkiego skyr naturalnego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru lub słodzika (ksylitolu, ertytrytolu)
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę wsypać do miseczki zalać gorącą wodą. Mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
  • Jogurt skyr przełożyć do miski. Wsypać cukier lub słodzik. Zmiksować na puch.
  • Wsypać kawę rozpuszczalną i wlać żelatynę. Delikatnie wymieszać do połączenie składników.
  • Masę przełożyć do pucharków lub małych szklanek. Wstawić do lodówki, aż stężeje.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Posypać nią wierzch.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej