Śmietankę zamieniłam na ten zdrowy jogurt. Robię z niego wyśmienitą i lekką jak chmurka kawową piankę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ten wyborny deser to nie lada gratka na fanów czekolady i kawy. To wyśmienite połączenie przypadnie do gustu każdemu, ponieważ oba smaki idealnie się ze sobą komponują. Kawowa pianka zachwyci nie tylko smakiem, ale i sposobem łatwym przygotowania. Poznajcie sprawdzony przepis na hitowy deser, czyli piankę kawową z dodatkiem czekolady.
Z czego zrobić kawową piankę na deser?
Wyborny słodki przysmak w postaci tego znakomitego deseru to idealne połączenie dwóch smaków. Robi się go z kilku składników, które można kupić w prawie każdym sklepie. Są dostępne bez względu na porę roku. Dodatkową zaletą przepisu na piankę kawową jest to, że deser robi się ze składników bogatych w witaminy i minerały, które polecane są podczas diety odchudzającej. Dzięki temu, że kawowej pianki nie robi się na bazie tłustej śmietanki, wartość kaloryczna jest znacznie niższa niż w przypadku klasycznego przepisu.
Co więc jest potrzebne, aby przygotować wyśmienity deser o smaku kawy z dodatkiem czekolady? Pyszną i lekką jak chmurka piankę robi się z takich produktów jak:
- jogurt islandzki skyr naturalny
- cukier lub słodzik
- kawa rozpuszczalna
- gorzka czekolada
- żelatyna
- woda
Jak zrobić kawową piankę?
Przepis na znakomitą piankę o smaku kawy wzbogaconą gorzką czekoladą nie jest trudny. Deser robi się łatwo i w miarę szybko. To dobra lekcja dla osób, które dopiero uczą się, jak przyrządzać tego typu słodkie przekąski w domu. Z tym przepisem kawowy przysmak uda się już za pierwszym razem i zachwyci smakiem.
Jak więc przygotować dwie porcje kawowej pianki z dodatkiem gorzkiej czekolady? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a deser wyjdzie na piątkę z plusem.
- 1. krok – rozpuszczenie żelatyny w wodzie
- 2. krok – ubicie jogurtu skyr z cukrem lub słodzikiem
- 3. krok – połączenie jogurtu z kawą i żelatyną
- 4. krok – przełożenie deseru do pucharków, szklanek lub słoiczków i wstawienie do lodówki
- 5. krok – udekorowanie kawowej pianki startą gorzką czekoladą
Jak podawać kawową piankę?
Pyszna i idealnie słodka kawowa pianka to prosty, ale niezwykle efektowny deser, który sprawdzi się na każdą okazję przez cały rok. Dzięki temu, że składniki są proste i łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności cukierniczych, kawowa pianka to świetny słodki przysmak na ostatnią chwilę.
Kawową piankę najlepiej podawać w pucharkach, szklaneczkach czy słoiczkach. Można też przelać masę do większej formy, a kiedy stężeje, pokroić na małe kawałki i skropić polewą z roztopionej gorzkiej czekolady.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie jogurtu islandzkiego skyr naturalnego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru lub słodzika (ksylitolu, ertytrytolu)
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka żelatyny
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę wsypać do miseczki zalać gorącą wodą. Mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
- Jogurt skyr przełożyć do miski. Wsypać cukier lub słodzik. Zmiksować na puch.
- Wsypać kawę rozpuszczalną i wlać żelatynę. Delikatnie wymieszać do połączenie składników.
- Masę przełożyć do pucharków lub małych szklanek. Wstawić do lodówki, aż stężeje.
- Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Posypać nią wierzch.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę w ciągu dnia.