Słodkie keto gofry. Podaj je z mascarpone i owocami, a pochwałom nie będzie końca
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gofry to obowiązkowa przekąska w lato. Zamiast kupować je w budkach, w łatwy sposób można zrobić pyszne i chrupiące gofry w domu. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi zrobicie keto gofry, które można jeść nawet na diecie. Jak więc zrobić keto gofry? Poznajcie łatwy i szybki przepis.
Z czego zrobić keto gofry?
Zdrowe i niskowęglowodanowe gofry robi się ze składników, które bez problemu można kupić w większych sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością. Aby zrobić chrupiące i lekkie jak chmurka gofry należy przygotować takie produkty jak:
- mąka migdałowa
- mleko
- płatki migdałowe
- olej kokosowy
- jajka
- słodzik
- proszek do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić keto gofry?
Przygotowanie keto gofrów jest proste i nieskomplikowane. Najpierw należy zblendować jajka, mleko, wanilię i olej kokosowy. Następnie trzeba wymieszać suche składniki, czyli mąkę migdałową, proszek do pieczenia, słodzik, płatki migdałowe i szczyptę soli. Składniki mokre łączy się z suchymi. Powstałe ciasto nakłada się na rozgrzaną gofrownicę i piecze po kilka minut z obu stron.
Z czym podawać keto gofry?
Według tego przepisu upieczone keto gofry podaje się ze zmiksowanymi włoskimi serami mascarpone i ricottą oraz świeżymi owocami. Te składniki sprawią, że gofry staną się perfekcyjnym letnim deserem. Smakują przepysznie i wyglądają efektownie. Zmiksowany mascarpone z ricottą można wzbogacić, dodają otartą skórkę z cytryny, która sprawi, że deser będzie miał orzeźwiający smak.
SKŁADNIKI
- 120 g mąki migdałowej
- 100 g serka mascarpone
- 100 g sera ricotta
- 80 ml mleka
- 30 g płatków migdałowych
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka słodzika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- świeże owoce do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek mascarpone zmiksować z ricottą. Wstawić do lodówki.
- Do blendera kielichowego wbić jajka i wlać mleko. Dodać ekstrakt waniliowy i olej kokosowy. Dokładnie zmiksować i odstawić.
- Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, słodzik i sól. Wymieszać.
- Do mokrych składników dodać suche i dokładnie wymieszać.
- Porcje ciasta nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec z obu stron po około 4 minuty.
- Upieczone gofry podawać z dodatkiem mascarpone z ricottą i świeżymi owocami.