Słodkie keto gofry. Podaj je z mascarpone i owocami, a pochwałom nie będzie końca

keto gofry z mascarpone
Autor: Shutterstock Keto gofry z mascarpone to łatwy i pyszny deser na lato.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gofry to obowiązkowa przekąska w lato. Zamiast kupować je w budkach, w łatwy sposób można zrobić pyszne i chrupiące gofry w domu. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi zrobicie keto gofry, które można jeść nawet na diecie. Jak więc zrobić keto gofry? Poznajcie łatwy i szybki przepis.

Z czego zrobić keto gofry?

Zdrowe i niskowęglowodanowe gofry robi się ze składników, które bez problemu można kupić w większych sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością. Aby zrobić chrupiące i lekkie jak chmurka gofry należy przygotować takie produkty jak:

  • mąka migdałowa
  • mleko
  • płatki migdałowe
  • olej kokosowy
  • jajka
  • słodzik
  • proszek do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić keto gofry?

Przygotowanie keto gofrów jest proste i nieskomplikowane. Najpierw należy zblendować jajka, mleko, wanilię i olej kokosowy. Następnie trzeba wymieszać suche składniki, czyli mąkę migdałową, proszek do pieczenia, słodzik, płatki migdałowe i szczyptę soli. Składniki mokre łączy się z suchymi. Powstałe ciasto nakłada się na rozgrzaną gofrownicę i piecze po kilka minut z obu stron.

Z czym podawać keto gofry?

Według tego przepisu upieczone keto gofry podaje się ze zmiksowanymi włoskimi serami mascarpone i ricottą oraz świeżymi owocami. Te składniki sprawią, że gofry staną się perfekcyjnym letnim deserem. Smakują przepysznie i wyglądają efektownie. Zmiksowany mascarpone z ricottą można wzbogacić, dodają otartą skórkę z cytryny, która sprawi, że deser będzie miał orzeźwiający smak.

SKŁADNIKI

  • 120 g mąki migdałowej
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g sera ricotta
  • 80 ml mleka
  • 30 g płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • świeże owoce do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek mascarpone zmiksować z ricottą. Wstawić do lodówki.
  • Do blendera kielichowego wbić jajka i wlać mleko. Dodać ekstrakt waniliowy i olej kokosowy. Dokładnie zmiksować i odstawić.
  • Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, słodzik i sól. Wymieszać.
  • Do mokrych składników dodać suche i dokładnie wymieszać.
  • Porcje ciasta nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec z obu stron po około 4 minuty.
  • Upieczone gofry podawać z dodatkiem mascarpone z ricottą i świeżymi owocami.
Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej