Rozkoszne kulki kokosowe. Rewelacyjny przepis na deser z niczego

kulki kokosowe
Autor: Shutterstock Wyśmienite kulki kokosowe to maślany deser na każdą okazję.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co można zrobić na szybko słodkiego? Strzałem w dziesiątkę są niesamowite kulki kokosowe. Ten maślany deser robi się błyskawicznie tylko z pięciu składników. Wrażenia smakowe są obłędne i na pewno na jednej porcji się nie skończy. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten sprawdzony przepis na rozpływające się w ustach maślane kulki kokosowe.

Z czego zrobić maślane kulki kokosowe?

Kulki kokosowe są nie tylko pyszne, ale i proste. Do ich przygotowania wykorzystuje tylko pięć składników. To produkty, które bez trudu można kupić w prawie każdym sklepie. Są dostępne bez względu na porę roku, dlatego ten maślany deser urzekający już samym wyglądem można robić na każdą okazję. Bez okazji też świetnie smakują.

Jakie produkty są potrzebne, aby zrobić doskonałe domowe kulki kokosowe?

Jak zrobić kulki kokosowe?

Przepis na ten wyborny deser z niczego jest bardzo łatwy. Bardzo dobrze odpowiada na pytanie, co można zrobić na deser słodkiego. Kulki wzbogacone wiórkami kokosowymi przygotowuje się ekspresowo, więc można je zrobić w każdej chwili. Wystarczy parę prostych kroków i pyszne maślane kuleczki w kokosowym smaku są gotowe.

Jak więc zrobić doskonały deser w postaci obłędnych kulek kokosowych?

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – wyrobienie masy ze składników suchych i masła
  • 3. krok – uformowanie kulek i obtoczenie ich w wiórkach kokosowych

Jak podawać kulki kokosowe?

Pyszne maślane kuleczki obtoczone w wiórkach kokosowych to prosty przepis na wyjątkowo dobry deser. Aż trudno uwierzyć, że robi się je tak łatwo i szybko. Rewelacyjnie smakują na deser i mogą być też słodką przekąską między posiłkami. To świetny dodatek do kawy i herbaty. Doskonale łączą się z mlekiem i domowymi likierami.

Przepis na maślane kulki kokosowe można modyfikować. Maślaną masę wzbogaci starta na tarce czekolada czy posiekane orzechy. Można wzbogacić ją także przyprawami korzennymi czy szczyptą chili.

SKŁADNIKI

  • 180 g mleka w proszku
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g wiórek koksowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko w proszku przesypać do miski. Wsypać cukier puder i wymieszać.
  • Dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ekstrakt waniliowy. Wyrobić dłońmi, aż składniki się połączą.
  • Z powstałej masy formować kulki wielkości orzechów włoskich.
  • Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowych i układać na talerzu lub desce. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?
Anna Szulc-Górska
więcej