Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Rabarbar pieczony w winie i miodzie z dodatkiem orientalnych przypraw, podany z lodami waniliowymi to doskonały deser dla dorosłych. Co prawda alkohol z niego odparuje w trakcie pieczenia, ale aromat wina i egzotycznych przypraw pozostanie.
Zamiast wanilii i cynamonu w lasce lub anyżu w gniazdach można rabarbar posypać sypkimi odpowiednikami.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar płuczemy, obieramy i kroimy na 3-4 części. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Cytrynę parzymy i ścieramy na tarce skórkę (tylko żółtą część), którą posypujemy rabarbar.
- Wkładamy cynamon, wanilię i anyżek. Polewamy równomiernie miodem i winem. Przykrywamy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 30 min.
- Podajemy na ciepło z lodami.