Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser

Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser dla dorosłych
Autor: Shutterstock Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser dla dorosłych
łatwy
0 min
4

Rabarbar pieczony w winie i miodzie z dodatkiem orientalnych przypraw, podany z lodami waniliowymi to doskonały deser dla dorosłych. Co prawda alkohol z niego odparuje w trakcie pieczenia, ale aromat wina i egzotycznych przypraw pozostanie.

Zamiast wanilii i cynamonu w lasce lub anyżu w gniazdach można rabarbar posypać sypkimi odpowiednikami.

SKŁADNIKI

  • ok. 400 g rabarbaru
  • 2 laski cynamonu
  • 2 anyżki gwiaździste
  • 1 laska wanilii
  • skórka z jednej cytryny
  • 3 łyżki miodu w stanie płynnym
  • 10 łyżek białego półsłodkiego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar płuczemy, obieramy i kroimy na 3-4 części. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Cytrynę parzymy i ścieramy na tarce skórkę (tylko żółtą część), którą posypujemy rabarbar.
  • Wkładamy cynamon, wanilię i anyżek. Polewamy równomiernie miodem i winem. Przykrywamy.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 30 min.
  • Podajemy na ciepło z lodami.
Agnieszka Grotek

Dziennikarka z kilkunastoletnim stażem zawodowym w największych dziennikach w Polsce. Od lat zajmuję się tematyką gospodarczą i społeczną. Jestem autorką poradników dla przedsiębiorców i startupowców. Prowadzę debaty ekonomiczne i organizuję kongresy gospodarcze. …

więcej