Przepyszny murzynek z daktylami i śliwkami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Wspominasz ciasto o wdzięcznej nazwie murzynek z czasów dzieciństwa? Przygotuj jego nieco bogatsza wersję. Czekoladowe ciasto z dodatkiem daktyli i suszonych śliwek smakuje znakomicie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 175 g mąki
- 60 g suszonych daktyli
- 60 g suszonych śliwek
- 50 ml soku jabłkowego
- 4 jajka
- 300 g brązowego cukru
- aromat waniliowy
- 5 łyżek kakao
- 60 g czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle i śliwki siekamy i zalewamy sokiem jabłkowym. Gotujemy na małym ogniu 15 min, blendujemy na gładko.
- Jajka ubijamy z cukrem i przecierem owocowym. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy.
- Na koniec do ciasta wrzucamy drobno posiekaną czekoladę. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
- Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 st. C.