Przepis na zdrową masę krówkową. Dietetyczny dodatek do ciast i deserów

zdrowa masa krówkowa
Autor: Shutterstock Zdrowa masa krówkowa z 4 składników bez białego cukru to pyszny dodatek do ciast i deserów.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Masa krówkowa to pyszny dodatek do ciast, deserów i innych smakołyków na słodko. Masa o smaku krówki zrobiona według tego przepisu jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Jej przygotowanie w domowych warunkach jest banalne i błyskawiczne. Oto łatwy i szybki przepis na zdrową masę krówkową bez białego cukru.

Zdrowa masa krówkowa – składniki

Aby przygotować domową masę krówkową bez dodatku cukru, potrzebne są proste składniki. Są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o ból głowy. Na liście składników znalazły się cztery zdrowe produkty:

  • daktyle – owoce pełne prozdrowotnych substancji odżywczych, witamin i minerałów
  • mleko – sprawdzi się mleko krowie lub napój roślinny
  • masło orzechowe – bogate w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki
  • sól – podkręca smak domowej masy krówkowej

Jak zrobić zdrową masę krówkową?

Przepis na zdrową masę krówkową jest łatwy, a przygotowanie nie zajmuje wielu godzin w kuchni. Ten pyszny dodatek zrobi każdy. Nawet osoby, które dopiero uczą się zdrowej kuchni, przygotują domową masę o smaku krówki na piątkę z plusem.

Jak więc przygotować pełną zdrowia masę krówkową?

  • 1. etap – namoczenie daktyli w mleku
  • 2. etap – zmiksowanie daktyli z masłem orzechowym, solą i mlekiem
  • 3. etap – schłodzenie masy krówkowej w lodówce

Jak wykorzystać masę krówkową?

Pyszna i w sam raz słodka masa krówkowa jest uniwersalna i pysznie podkręca smak słodkości. Przepis na zdrową masę krówkową zawsze warto mieć pod ręką, ponieważ jest to idealny dodatek do słodkich wypieków, deserów czy gofrów. Pasuje do placków z owocami czy naleśników w słodkiej wersji. Sprawdzi się w ciastach bez pieczenia i podkręci smak domowych lodów. Masę krówkową można także wykorzystać do dekoracji słodkich przysmaków.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka daktyli
  • 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle przełożyć do miseczki i wlać mleko lub napój roślinny. Wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia daktyle odcedzić. Mleko odlać do szklanki.
  • Do blendera przełożyć daktyle. Dodać masło orzechowe i wsypać sól. Wlać połowę mleka, które zostało po moczeniu daktyli. Zblendować na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gesta, wlać więcej mleka.
  • Masę krówkową przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 15 minut.
  • Wykorzystać jako składnik ciast, deserów, naleśników, placów i gofrów.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej