Przepis na zdrową masę krówkową. Dietetyczny dodatek do ciast i deserów
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Masa krówkowa to pyszny dodatek do ciast, deserów i innych smakołyków na słodko. Masa o smaku krówki zrobiona według tego przepisu jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Jej przygotowanie w domowych warunkach jest banalne i błyskawiczne. Oto łatwy i szybki przepis na zdrową masę krówkową bez białego cukru.
Zdrowa masa krówkowa – składniki
Aby przygotować domową masę krówkową bez dodatku cukru, potrzebne są proste składniki. Są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o ból głowy. Na liście składników znalazły się cztery zdrowe produkty:
- daktyle – owoce pełne prozdrowotnych substancji odżywczych, witamin i minerałów
- mleko – sprawdzi się mleko krowie lub napój roślinny
- masło orzechowe – bogate w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki
- sól – podkręca smak domowej masy krówkowej
Jak zrobić zdrową masę krówkową?
Przepis na zdrową masę krówkową jest łatwy, a przygotowanie nie zajmuje wielu godzin w kuchni. Ten pyszny dodatek zrobi każdy. Nawet osoby, które dopiero uczą się zdrowej kuchni, przygotują domową masę o smaku krówki na piątkę z plusem.
Jak więc przygotować pełną zdrowia masę krówkową?
- 1. etap – namoczenie daktyli w mleku
- 2. etap – zmiksowanie daktyli z masłem orzechowym, solą i mlekiem
- 3. etap – schłodzenie masy krówkowej w lodówce
Jak wykorzystać masę krówkową?
Pyszna i w sam raz słodka masa krówkowa jest uniwersalna i pysznie podkręca smak słodkości. Przepis na zdrową masę krówkową zawsze warto mieć pod ręką, ponieważ jest to idealny dodatek do słodkich wypieków, deserów czy gofrów. Pasuje do placków z owocami czy naleśników w słodkiej wersji. Sprawdzi się w ciastach bez pieczenia i podkręci smak domowych lodów. Masę krówkową można także wykorzystać do dekoracji słodkich przysmaków.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka daktyli
- 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle przełożyć do miseczki i wlać mleko lub napój roślinny. Wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia daktyle odcedzić. Mleko odlać do szklanki.
- Do blendera przełożyć daktyle. Dodać masło orzechowe i wsypać sól. Wlać połowę mleka, które zostało po moczeniu daktyli. Zblendować na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gesta, wlać więcej mleka.
- Masę krówkową przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 15 minut.
- Wykorzystać jako składnik ciast, deserów, naleśników, placów i gofrów.