Przepis na te świąteczne cukierki znalazłam na TikToku. Robię je 4 składników w piekarniku

cukierki żurawinowe
Autor: Shutterstock Świąteczne cukierki z tymi owocami podbijają TikTok. Są pyszne, chrupiące i banalnie łatwe.
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pyszne cukierki żurawinowe to świąteczny hit, na którego punkcie oszalał cały TikTok. Prezentują się efektownie i smakują przepysznie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a na liście składników znalazły się tylko cztery produkty. Warto skorzystać z tego łatwego przepisu i podczas świąt Bożego Narodzenia zaskoczyć rodzinę wyśmienitymi cukierkami z żurawiny. Oto sprawdzony przepis na ten słodki przysmak.

Z czego zrobić cukierki żurawinowe?

Przepis na wyśmienite świąteczne cukierki żurawinowe po raz pierwszy pojawił się na TikToku. Szybko zdobył uznanie użytkowników i zaczął pojawiać się na wielu kanałach pod nazwą sugared cranberries i candied cranberries. Polacy nazwali je po prostu cukierkami lub kulkami żurawinowymi.

Aby zrobić wyśmienite cukierki żurawinowe w domu, potrzebne są tylko cztery składniki. Świeża żurawina, która jest gra rolę pierwszoplanową, to źródło cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Na liście niezbędnych produktów znalazły się więc:

Jak zrobić cukierki żurawinowe?

Idealne na świąteczną przekąskę cukierki z żurawiny zachwycą każdego. Efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Są pyszne, w sam raz słodkie i przyjemnie chrupiące. Przepis na kulki z żurawiny jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Nic nie trzeba kroić i siekać. Przygotowanie należy jednak zacząć dzień przed podaniem. Żurawinę trzeba namoczyć, dzięki czemu zyska delikatny i słodki smak.

Jak więc robi się cukierki żurawinowe? Przyrządzenie tych obłędnych kulek z owoców żurawiny jest naprawdę łatwe. Ten przepis to sama przyjemność.

  • 1. krok – namoczenie żurawiny w soku pomarańczowym i toniku
  • 2. krok – odstawienie żurawiny na 12 godzin
  • 3. krok – odcedzenie żurawiny i obtoczenie w cukrze pudrze
  • 4. krok – upieczenie żurawiny w piekarniku

Jak podawać cukierki żurawinowe?

Ten wyborny słodki przysmak idealnie sprawdzi się podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Właśnie teraz jest sezon na świeżą żurawinę. Potrwa do stycznia, więc to idealny czas, aby przygotować te znakomite kulki żurawinowe. Pyszne i chrupiące cukierki ze świeżej żurawiny to także pomysł na klasową wigilię w szkole lub świąteczne spotkanie w pracy.

SKŁADNIKI

  • świeża żurawina
  • sok pomarańczowy
  • tonik
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną żurawiną przełożyć do miski.
  • Wlać sok pomarańczowy i tonik w proporcji 1:1, tak aby owoce były całkowicie przykryte płynami. Wymieszać.
  • Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Następnie żurawinę dokładnie odcedzić.
  • Do większej miski wsypać cukier puder i przełożyć do niego żurawinę. Dokładnie wymieszać, tak aby każdy owoc był pokryty słodkim pudrem.
  • Owoce żurawiny równomiernie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 5 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako słodką przekąskę w święta Bożego Narodzenia.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej