Przepis na pączki bananowe. Ekspresowa słodkość na tłusty czwartek i nie tylko
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z bananów? Najlepszym rozwiązaniem są pączki bananowe, które zaskoczą łatwością przygotowania i pysznym smakiem. Miękkie w środku i w sam raz słodkie małe pączki z bananami sprawdzą się w tłusty czwartek, ale można je podawać także na inne okazje. Oto łatwy, szybki i sprawdzony przepis na zaskakujące małe pączki bananowe.
Pączki bananowe – składniki
Do przygotowania ciasta na pączki bananowe potrzebne są składniki, które można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych bez względu na porę roku. Na liście składników znalazło się tylko pięć prostych produktów oraz olej do smażenia i cukier puder do oprószenia. Pączki usmażone według tego przepisu to pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dzięki temu owoce się nie zmarnują i powstanie pyszna słodka przekąska w stylu zero waste.
Aby usmażyć furę pysznych małych pączków z bananami, należy przygotować takie produkty jak:
- dojrzałe banany
- mąka pszenna tortowa
- jajka
- cukier
- proszek do pieczenia
Jak zrobić pączki bananowe?
Przepis na pyszne małe pączusie z dodatkiem puree z bananów jest bardzo prosty. Postępując według niego krok po kroku, pączki bananowe udadzą się za pierwszym razem. Od razu można podwoić składniki i usmażyć ich więcej, ponieważ znikają w tempie błyskawicznym.
Przepis na pączki bananowe został podzielony na poszczególne czynności:
- 1. krok – rozgniecenie bananów i wymieszanie ich z jajkiem i cukrem
- 2. krok – wymieszanie składników z mąką i proszkiem do pieczenia
- 3. krok – usmażenie pączków bananowych w gorącym oleju
Jak podawać pączki bananowe?
Pyszne małe pączki z dodatkiem bananów to propozycja na tłusty czwartek. Zachwycą smakiem i oczarują każdego, kto ich spróbuje. Gotowe pączki bananowe warto oficie oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też lukier cytrynowy i kandyzowana skórka pomarańczowa.
Przepis na małe pączki bananowe warto mieć pod ręką. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo i szybko, można zrobić je nawet w ostatniej chwili. To pomysł na deser i słodką przekąską, która zastąpi gotowe drożdżówki i bułeczki ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 4 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane banany rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wsypać cukier. Wymieszać.
- Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- W większym garnku rozgrzać olej. Za pomocą dwóch łyżek formować małe pączki i smażyć w gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
- Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Pączki obficie oprószyć cukrem pudrem i podawać w tłusty czwartek lub na inne okazje.