Przepis na pączki bananowe. Ekspresowa słodkość na tłusty czwartek i nie tylko

pączki bananowe
Autor: Shutterstock Pączki bananowe są łatwe, pyszne i gotowe w 15 minut.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z bananów? Najlepszym rozwiązaniem są pączki bananowe, które zaskoczą łatwością przygotowania i pysznym smakiem. Miękkie w środku i w sam raz słodkie małe pączki z bananami sprawdzą się w tłusty czwartek, ale można je podawać także na inne okazje. Oto łatwy, szybki i sprawdzony przepis na zaskakujące małe pączki bananowe.

Pączki bananowe – składniki

Do przygotowania ciasta na pączki bananowe potrzebne są składniki, które można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych bez względu na porę roku. Na liście składników znalazło się tylko pięć prostych produktów oraz olej do smażenia i cukier puder do oprószenia. Pączki usmażone według tego przepisu to pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dzięki temu owoce się nie zmarnują i powstanie pyszna słodka przekąska w stylu zero waste.

Aby usmażyć furę pysznych małych pączków z bananami, należy przygotować takie produkty jak:

  • dojrzałe banany
  • mąka pszenna tortowa
  • jajka
  • cukier
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić pączki bananowe?

Przepis na pyszne małe pączusie z dodatkiem puree z bananów jest bardzo prosty. Postępując według niego krok po kroku, pączki bananowe udadzą się za pierwszym razem. Od razu można podwoić składniki i usmażyć ich więcej, ponieważ znikają w tempie błyskawicznym.

Przepis na pączki bananowe został podzielony na poszczególne czynności:

  • 1. krok – rozgniecenie bananów i wymieszanie ich z jajkiem i cukrem
  • 2. krok – wymieszanie składników z mąką i proszkiem do pieczenia
  • 3. krok – usmażenie pączków bananowych w gorącym oleju

Jak podawać pączki bananowe?

Pyszne małe pączki z dodatkiem bananów to propozycja na tłusty czwartek. Zachwycą smakiem i oczarują każdego, kto ich spróbuje. Gotowe pączki bananowe warto oficie oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też lukier cytrynowy i kandyzowana skórka pomarańczowa.

Przepis na małe pączki bananowe warto mieć pod ręką. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo i szybko, można zrobić je nawet w ostatniej chwili. To pomysł na deser i słodką przekąską, która zastąpi gotowe drożdżówki i bułeczki ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 4 dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane banany rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wsypać cukier. Wymieszać.
  • Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • W większym garnku rozgrzać olej. Za pomocą dwóch łyżek formować małe pączki i smażyć w gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
  • Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Pączki obficie oprószyć cukrem pudrem i podawać w tłusty czwartek lub na inne okazje.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej