Przepis dostałam od cukiernika z Włoch. Ten deser to letni hit w moim domu

semifreddo
Autor: Shutterstock Zapomnij o tiramisu. Orzeźwiający deser semifreddo jest o niebo lepszy.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Kuchnia włoska jest pełna przepisów na pyszne desery. Tiramisu czy panna cotta to klasyki, które smakują zawsze i każdemu. Latem warto jednak sięgnąć po recepturę na mniej znany, ale równie dobry deser semifreddo. To doskonałe połączenie kremu, czekolady i biszkoptów. Deser jest tak dobry, że na jednej porcji się nie skończy. Przekonajcie się sami i sprawdźcie włoski przepis na semifreddo.

Co to jest semifreddo?

Pod tą włoską nazwą kryje się pyszny deser, który wyróżnia się delikatną kremową konsystencją i sposobem przygotowania. Po przygotowaniu deser mrozi się i podaje lekko roztopiony. Przypomina połączenie ciasta z lodami.

Według znawców kuchni włoskiej przepis na semifreddo narodził się pod koniec XIX wieku, ale niektórzy uważają, że tego typu desery robiono już sto lat wcześniej. Nazwa tego słodkiego przysmaku pochodzi z języka włoskiego. Co znaczy semifreddo? Wolnym tłumaczeniu nazwa deseru oznacza pół zimny.

Z czego zrobić semifreddo?

Pyszny deser rodem z Włoch robi się z kilku składników. Jest wyśmienitym połączeniem aksamitnego kremu z dodatkiem kawałeczków czekolady i chrupiących biszkoptów nasączonych świeżo zaparzonym espresso. Chociaż przepis pochodzi ze słonecznej Italii, wszystkie składniki bez problemu można kupić w polskich sklepach.

Jakie produkty są potrzebne, aby zrobić włoskie semifreddo w domu? Lista niezbędnych składników jest krótka i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • serek mascarpone
  • śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • cukier puder
  • gorzka czekolada
  • świeżo zaparzone espresso
  • podłużne biszkopty Savoiardi
  • kakao do dekoracji

Jak zrobić semifreddo?

Przepis na ten pyszny i orzeźwiający deser przywędrował do naszego kraju z Włoch i bez żadnych problemów można go zrobić w domu. W sieci krąży mnóstwo przepisów na semifreddo, ale przygodę z tym włoskie specjałem warto zacząć od tej receptury. Wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów, mikser i chwila wolnego czasu. Przepis ma jeden minus. Aby cieszyć się smakiem tego wyśmienitego deseru, trzeba poczekać. Semifreddo powinno mrozić się przez minimum dwie godziny.

Jak robi się semifreddo? Z tym sprawdzonym włoskim przepisem orzeźwiający deser uda się już za pierwszym razem. Zobaczcie, jakie to jest proste.

  • 1. krok – ubicie śmietanki
  • 2. krok – połączenie śmietanki z cukrem pudrem i serkiem mascarpone
  • 3. krok – wymieszanie kremu z posiekaną czekoladą
  • 4. krok – ułożenie w formie warstw z kremu i biszkoptów nasączonych kawą
  • 5. krok – wstawienie semifreddo do zamrażarki

Jak podawać semifreddo?

Pyszne i orzeźwiające semifreddo to uniwersalny deser, który zachwyci każdego. Najlepiej smakuje jednak latem, zwłaszcza kiedy temperatury za oknem sięgają zenitu. Deser prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Jest lekki jak chmurka, delikatny i świetnie chłodzi w upalne dni. Semifreddo można serwować na różne okazje. Bez szczególnego powodu też świetnie smakuje. Deser można oprószyć kakao lub posypać startą gorzką czekoladą. Świeżości nadadzą listki mięty.

SKŁADNIKI

  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 200 g podłużnych włoskich biszkoptów Savoiardi
  • 150 ml świeżo zaparzonego espresso
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g cukru pudru

  • dodatkowo:
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę ubić na sztywno.
  • Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i dodać serek mascarpone. Miksować do połączenia składników.
  • Dodać drobno posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
  • 1/3 masy wyłożyć na dno niedużej formy wyłożyć. Ułożyć warstwę biszkoptów namoczonych w espresso. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć drugą warstwą nasączonych kawą biszkoptów. Przykryć pozostałym kremem i wyrównać.
  • Formę wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny lub dłużej, a następnie przełożyć do lodówki.
  • Podawać oprószone kakao na deser na różne okazje.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
więcej