Prawie bez kalorii i wyrzutów sumienia. Puszysta chmurka to wyborny deser jogurtowy na każdą okazję

puszysta chmurka
Autor: Shutterstock Wyśmienita puszysta chmurka to prosty jogurtowy deser, który oczaruje każdego smakosza.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jaki można zrobić deser z jogurtu? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest ten łatwy i szybki przepis. Puszysta chmurka to lekki deser z jogurtu naturalnego, który zachwyci pysznym smakiem i łatwym przygotowaniem. To dietetyczny przepis na pyszny domowy smakołyk, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Zobaczcie, jak zrobić puszystą chmurkę, czyli fit deser na bazie naturalnego jogurtu.

Co wrzucić do jogurtu naturalnego?

Pyszny deser o wdzięcznej nazwie puszysta chmurka składa się z sześciu prostych produktów. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Deser jogurtowy jest idealnie słodki, chociaż na liście składników nie ma białego cukru. Zamiast niego dodaje się zdrowszy zamiennik.

Co więc jest potrzebne, aby przygotować lekki jak chmurka deser? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • mleko
  • jogurt naturalny
  • słodzik – erytrytol lub ksylitol
  • żółtka
  • ekstrakt waniliowy
  • żelatyna

Jak zrobić deser jogurtowy?

Przepis na pyszny dietetyczny deser z naturalnego jogurtu jest bardzo łatwy. Ten wyśmienity smakołyk uda się już za pierwszym razem. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie. Czas przygotowania jest krótki, ale puszysta chmurka powinna chłodzić się w lodówce przynajmniej dwie godziny. Najlepiej, aby deser jogurtowy spędził w niej całą noc.

Jak więc przygotować puszystą chmurkę w domu? To naprawdę łatwy i szybki przepis na dietetyczny deser z naturalnego jogurtu bez dodatku białego cukru.

  • 1. krok – podgrzanie żółtek ze słodzikiem, ekstraktem waniliowym i mlekiem
  • 2. krok – wymieszanie masy z żółtek z żelatyną
  • 3. krok – zmiksowanie masy z ubitym jogurtem
  • 4. krok – przelanie masy do formy lub pucharków i schłodzenie w lodówce

Jak podawać deser jogurtowy?

Pyszna puszysta chmurka to lekki deser, który ma mało kalorii. Dzięki temu bez obaw i wyrzutów sumienia deser można wcinać podczas diety odchudzającej. Jednak lekka i przyjemnie puszysta chmurka jest tak dobra, że smakuje każdemu bez względu na stosowaną dietę.

Gotowy fit deser z naturalnego jogurtu i bez białego cukru warto podać z rożnymi dodatkami, które sprawią, że będzie prezentował się wyjątkowo apetycznie i smakował jeszcze lepiej. Puszystą chmurkę można podać ze świeżymi sezonowymi owocami jak truskawki, maliny, brzoskwinie czy borówki. Sprawdzą się też domowe dżemy i konfitury. Wierzch deseru jogurtowego można posypać starą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki słodzika
  • 1 łyżka żelatyny + 4 łyżki wrzątku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka przełożyć do rondelka. Wsypać słodzik i wlać ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać i mieszać, a następnie stopniowo wlewać mleko. Cały czas mieszać i podgrzewać, uważając, aby nie zagotować. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Żelatynę zalać wrzącą wodą. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia, a następnie dodać do masy z żółtek.
  • Jogurt ubić i dodać do masy z żółtek. Zmiksować do połączenia składników.
  • Masę przelać do formy, pucharków lub miseczek i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
  • Podawać na deser ze świeżymi owocami, startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej