Ponczowe babeczki z owocami - pyszny, choć nieco zapomniany deser
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Niegdyś babeczki ponczowe były niezwykle popularnym deserem, dostępnym w każdej cukierni. Wilgotne i rumiane ciasteczka, zwieńczone kleksikiem bitej śmietany i kandyzowaną wisienką kusiły łasuchów. Dziś, choć gwiazda ich popularności mocno przygasła, nadal są bardzo smaczne, a odrobina wyobraźni i dobrego smaku wystarczą, by na ich bazie przygotowywać fantastyczne desery. Podajemy przepis na pulchne i wilgotne ciastka ponczowe.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 1 czubata łyżka cukru
- 4 łyżki mleka
- 15 g drożdży
- 0,5 kostki masła
- szczypta soli
- 3 jajka
- Poncz:
- 2 łyżki rumu
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- skórka z cytryny
- Dekoracja:
- ulubione owoce
- cukier puder lub bita śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i 1 łyżeczką cukru, aż do całkowitego połączenia składników, po czy dodać do rozczynu nieco mąki, aby nabrał konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Masło roztopić i wystudzić.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać rozkłócone jajka i wyrośnięty zaczyn. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, po czym dodać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić do ścianek miski lub rąk, a następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zbić je pięścią, po czym napełniać nim wysmarowane tłuszczem foremki nie więcej niż do połowy wysokości, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wypełni całkowicie foremki, zrobić na środku każdej wgłębienie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 25 minut.
- Po tym czasie foremki wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min, następnie wyjąć z foremek i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny. Następnie syrop wystudzić i dodać rum.
- Zimne babeczki nasączyć ponczem i udekorować ulubionymi owocami. Wierzch obsypać cukrem pudrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego