Połącz ryż z mlekiem, orzechami i kurkumą. Pudding ryżowy kheer to pyszny deser prosto z Indii

pudding kheer
Autor: Shutterstock Jest zdrowy i pełen smaku. Indyjski pudding ryżowy kheer to prawdziwy przysmak.
łatwy
45 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pudding kheer to pyszne połączenie ryżu, mleka i orzechów. Przepis na to pełne zdrowia małe danie pochodzi z kuchni indyjskiej i stanowi jeden z najpopularniejszych deserów. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują i tworzą tę tradycyjną indyjską potrawę. Zobaczcie, jak zrobić smakowity pudding ryżowy kheer i poznajcie prawdziwy smak dalekich Indii.

Z czego zrobić pudding kheer?

Chociaż przepis na pudding kheer pochodzi z kuchni indyjskiej, bez problemu można zrobić go w domu. Wszystkie składniki są nie tylko pełne zdrowia, ale i łatwo dostępne w naszych sklepach. Są popularne i często wykorzystuje się je do przyrządzania innych potraw.

Co więc jest potrzebne, aby przygotować domowy pudding kheer? Na liście składników znalazło się tylko sześć produktów i jedna przyprawa. Danie jest idealnie słodkie, ale nie ma w nim białego cukru. Dodaje się słodzik. Sprawdzi się stewia lub erytrytol. Jakie jeszcze składniki obejmuje lista produktów?

  • ryż basmati
  • mleko
  • orzechy – nerkowce, pistacje, migdały
  • rodzynki
  • słodzik
  • masło klarowane
  • kurkuma

Jak zrobić pudding kheer?

Pyszny i pełen smakowitych składników pudding ryżowy kheer nie jest trudny. Przepis na ten słodki przysmak wzbogacony orzechami pochodzący z Indii jest łatwy. Danie przygotowuje się w rondelku. Składników nie trzeba kroić. Wystarczy dodawać je w odpowiedniej kolejności.

Jak więc zrobić wyśmienity pudding ryżowy kheer? Przepis na ten indyjski rarytas to tylko kilka bardzo łatwych kroków.

  • 1. krok – podsmażenie ryżu na maśle klarowanym
  • 2. krok – wlanie mleka i gotowanie na małym ogniu przez pół godziny
  • 3. krok – dodanie orzechów, rodzynek i wybranego słodzika
  • 4. krok – gotowanie puddingu ryżowego kheer przez 10 minut

Jak podawać pudding kheer?

Indyjski pudding ryżowy kheer, który zaskakuje pysznym smakiem, można serwować przez cały dzień. Świetnie smakuje na śniadanie. Jest sycący i dodaje energii. Sprawdzi się jako deser lub zdrowa przekąska między posiłkami. Można zapakować go do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Zaletą tego małego dania rodem z Indii jest to, że pysznie smakuje na ciepło, ale równie dobry jest po ostygnięciu.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mleka krowiego lub kokosowego
  • 60 g ryżu basmati
  • 1 łyżka orzechów (nerkowce, pistacje, migdały)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki słodzika
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż opłukać na sitku i odstawić do odcieknięcia.
  • W rondelku roztopić masło klarowane i dodać ryż. Wymieszać i smażyć, cały czas mieszając, aż ryż nabierze złotego koloru.
  • Wlać mleko i zagotować. Zmniejszyć ogień i wsypać kurkumę. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać, aby ryż się nie przypalił.
  • Pod koniec gotowania, kiedy pudding stanie się gęsty, a ryż miękki, dodać rodzynki i orzechy oraz słodzik. Wymieszać i gotować około 10 minut.
  • Podawać w miseczkach na ciepło lub zimno.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
więcej