Połącz ryż z mlekiem, orzechami i kurkumą. Pudding ryżowy kheer to pyszny deser prosto z Indii
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pudding kheer to pyszne połączenie ryżu, mleka i orzechów. Przepis na to pełne zdrowia małe danie pochodzi z kuchni indyjskiej i stanowi jeden z najpopularniejszych deserów. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują i tworzą tę tradycyjną indyjską potrawę. Zobaczcie, jak zrobić smakowity pudding ryżowy kheer i poznajcie prawdziwy smak dalekich Indii.
Z czego zrobić pudding kheer?
Chociaż przepis na pudding kheer pochodzi z kuchni indyjskiej, bez problemu można zrobić go w domu. Wszystkie składniki są nie tylko pełne zdrowia, ale i łatwo dostępne w naszych sklepach. Są popularne i często wykorzystuje się je do przyrządzania innych potraw.
Co więc jest potrzebne, aby przygotować domowy pudding kheer? Na liście składników znalazło się tylko sześć produktów i jedna przyprawa. Danie jest idealnie słodkie, ale nie ma w nim białego cukru. Dodaje się słodzik. Sprawdzi się stewia lub erytrytol. Jakie jeszcze składniki obejmuje lista produktów?
- ryż basmati
- mleko
- orzechy – nerkowce, pistacje, migdały
- rodzynki
- słodzik
- masło klarowane
- kurkuma
Jak zrobić pudding kheer?
Pyszny i pełen smakowitych składników pudding ryżowy kheer nie jest trudny. Przepis na ten słodki przysmak wzbogacony orzechami pochodzący z Indii jest łatwy. Danie przygotowuje się w rondelku. Składników nie trzeba kroić. Wystarczy dodawać je w odpowiedniej kolejności.
Jak więc zrobić wyśmienity pudding ryżowy kheer? Przepis na ten indyjski rarytas to tylko kilka bardzo łatwych kroków.
- 1. krok – podsmażenie ryżu na maśle klarowanym
- 2. krok – wlanie mleka i gotowanie na małym ogniu przez pół godziny
- 3. krok – dodanie orzechów, rodzynek i wybranego słodzika
- 4. krok – gotowanie puddingu ryżowego kheer przez 10 minut
Jak podawać pudding kheer?
Indyjski pudding ryżowy kheer, który zaskakuje pysznym smakiem, można serwować przez cały dzień. Świetnie smakuje na śniadanie. Jest sycący i dodaje energii. Sprawdzi się jako deser lub zdrowa przekąska między posiłkami. Można zapakować go do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Zaletą tego małego dania rodem z Indii jest to, że pysznie smakuje na ciepło, ale równie dobry jest po ostygnięciu.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mleka krowiego lub kokosowego
- 60 g ryżu basmati
- 1 łyżka orzechów (nerkowce, pistacje, migdały)
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki słodzika
- 1/2 łyżeczki kurkumy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż opłukać na sitku i odstawić do odcieknięcia.
- W rondelku roztopić masło klarowane i dodać ryż. Wymieszać i smażyć, cały czas mieszając, aż ryż nabierze złotego koloru.
- Wlać mleko i zagotować. Zmniejszyć ogień i wsypać kurkumę. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać, aby ryż się nie przypalił.
- Pod koniec gotowania, kiedy pudding stanie się gęsty, a ryż miękki, dodać rodzynki i orzechy oraz słodzik. Wymieszać i gotować około 10 minut.
- Podawać w miseczkach na ciepło lub zimno.