Placki czereśniowe - słodka przekąska [łatwy przepis]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Czereśnie zwyczajowo jemy surowe, ale można z nich przyrządzić również smakowite placuszki, desery i wypieki. Placki czereśniowe przygotujesz w mgnieniu oka, dlatego to świetny pomysł na przekąskę w oparciu o świeże, sezonowe owoce.
SKŁADNIKI
- 35 dag mąki
- 0,5 l kefiru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wydrylowane czereśnie
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie wydrylować, czyli pozbawić pestek.
- Z mąki, proszku do pieczenia, kefiru i jajka należy utrzeć puszystą masę, po czym dodać do niej wydrążone owoce.
- Całość smażymy na głębokim oleju do zarumienienia.
- Placki najlepiej podawać posypane cukrem pudrem.