Pianki proteinowe. Mnóstwo smaku i białka, a prawie zero kalorii
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pianki proteinowe to świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub lekki deser. Przygotowuje się je z zaledwie pięciu składników. Te pyszne, niskokaloryczne pianki nie zawierają białego cukru, więc przypadną do gustu nie tylko osobom na diecie. Spróbujcie sami i wypróbujcie przepis na pianki proteinowe.
Z czego zrobić pianki proteinowe?
Lista składników jest krótka. Znajduje się na niej tylko pięć produktów. Do zrobienie pysznych pianek o dużej zawartości białka potrzebne będą:
- mleko lub sok owocowy
- żelatyna lub agar
- białko serwatkowe w proszku
- ekstrakt waniliowy
- słodzik w pudrze
Jak zrobić pianki proteinowe?
Przepis na te dietetyczne pianki jest bardzo łatwy i nie zajmuje wiele czasu. Najpierw trzeba wymieszać mleko z żelatyną, a następnie podgrzewać je przez kilka minut. Po ostudzeniu dodaje się białko i wanilię. Całość trzeba ubijać przez około 10 minut. W tym czasie składniki zamienią się w puszystą masę. Przelewa się ją do formy i wstawia do lodówki na kilka godzin, aż stężeje i będzie można ją pokroić. Na koniec pianki obtacza się w zmielonym na puder słodziku.
Kiedy podawać pianki proteinowe?
Przepis na pianki proteinowe dobrze jest mieć pod ręką. To dobry pomysł na smaczną i lekką przekąskę, którą można robić przez cały rok. Pianki sprawdzą się na deser. Można je także wykorzystać jako dekorację do dietetycznych ciast i deserów. To dobry dodatek do owsianki na śniadanie. Porcję pianek proteinowych można zapakować do pojemnika lub torebki strunowej i zabrać ze sobą na wynos.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 3 miarki białka serwatkowego w proszku
- 3 łyżki zmielonego na puder słodzika
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelać do rondelka, wsypać żelatynę i wymieszać. Odstawić na 5 minut. Następnie podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Rondelek zestawić z ognia.
- Mleko z żelatyną przelać do miski i odstawić do ostygnięcia.
- Do mleka wsypać serwatkę białkową i ekstrakt waniliowy. Ubić na puszystą masę.
- Masę przelać do formy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Piankę wyjąć z lodówki i pokroić na równe małe kawałki. Obtoczyć w słodziku.
- Podawać na deser lub jako przekąskę w ciągu dnia.