Pianki proteinowe. Mnóstwo smaku i białka, a prawie zero kalorii

pianki proteinowe
Autor: Shutterstock Pianki proteinowe to prosty przepis na dietetyczną przekąskę.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pianki proteinowe to pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub dietetyczny deser. Robi się je z pięciu składników. Pyszne pianki są niskokaloryczne, a w ich składzie nie ma białego cukru. Ich smakiem będą zachwyceni nie tylko ci, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepis na pianki proteinowe.

Z czego zrobić pianki proteinowe?

Lista składników jest krótka. Znajduje się na niej tylko pięć produktów. Do zrobienie pysznych pianek o dużej zawartości białka potrzebne będą:

  • mleko lub sok owocowy
  • żelatyna lub agar
  • białko serwatkowe w proszku
  • ekstrakt waniliowy
  • słodzik w pudrze

Jak zrobić pianki proteinowe?

Przepis na te dietetyczne pianki jest bardzo łatwy i nie zajmuje wiele czasu. Najpierw trzeba wymieszać mleko z żelatyną, a następnie podgrzewać je przez kilka minut. Po ostudzeniu dodaje się białko i wanilię. Całość trzeba ubijać przez około 10 minut. W tym czasie składniki zamienią się w puszystą masę. Przelewa się ją do formy i wstawia do lodówki na kilka godzin, aż stężeje i będzie można ją pokroić. Na koniec pianki obtacza się w zmielonym na puder słodziku.

Kiedy podawać pianki proteinowe?

Przepis na pianki proteinowe dobrze jest mieć pod ręką. To dobry pomysł na smaczną i lekką przekąskę, którą można robić przez cały rok. Pianki sprawdzą się na deser. Można je także wykorzystać jako dekorację do dietetycznych ciast i deserów. To dobry dodatek do owsianki na śniadanie. Porcję pianek proteinowych można zapakować do pojemnika lub torebki strunowej i zabrać ze sobą na wynos.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 miarki białka serwatkowego w proszku
  • 3 łyżki zmielonego na puder słodzika
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko przelać do rondelka, wsypać żelatynę i wymieszać. Odstawić na 5 minut. Następnie podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Rondelek zestawić z ognia.
  • Mleko z żelatyną przelać do miski i odstawić do ostygnięcia.
  • Do mleka wsypać serwatkę białkową i ekstrakt waniliowy. Ubić na puszystą masę.
  • Masę przelać do formy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Piankę wyjąć z lodówki i pokroić na równe małe kawałki. Obtoczyć w słodziku.
  • Podawać na deser lub jako przekąskę w ciągu dnia.
W formie - Dieta wysokobiałkowa
Anna Szulc-Górska
więcej