Orzeźwiający mus cytrynowy zachywca smakiem. To bajeczny deser w prostych 3 krokach

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Mus cytrynowy to pyszny i orzeźwiający deser, który pobije każde podniebienie. Prezentuje się wyjątkowo efektownie, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Sekretem jego smaku jest dodatek jeden aromatycznej przyprawy. Aż trudno uwierzyć, że można wykorzystać ją słodkiego deseru. Przepis na mus cytrynowy jest prosty i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić obłędny mus cytrynowy.
Z czego zrobić mus cytrynowy?
Lista składników potrzebnych do przygotowania pysznego musu o smaku cytrynowym jest dość krótka. Znajdują się na niej produkty, które są łatwo dostępne w wielu sklepach, a sporo osób zawsze ma je w domu. Aby zrobić ten niesamowity mus cytrynowy, wystarczy pięć popularnych produktów oraz jedna przyprawa, której raczej nie wykorzystuje się do słodkości. To właśnie ona nadaje pięknego koloru i podkręca smak musu cytrynowego. Tajnym składnikiem jest kurkuma. To przyprawa, która ma wielką moc.
Co należy przygotować, aby zrobić wyjątkowo dobry mus cytrynowy? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- cukier
- śmietanka 36%
- woda
- skrobia kukurydziana
- kurkuma
Jak zrobić mus cytrynowy?
Domowy mus z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny to pyszny i łatwy deser. Przepis nie jest skomplikowany. Aby orzeźwiający mus udał się za pierwszym razem i podbił kubki smakowe każdego, należy postępować krok po kroku według przepisu.
Jak więc przygotować obłędny mus cytrynowy na deser? Ten słodki przysmak robi się w kilku bardzo łatwych i szybkich krokach.
- 1. krok – podgrzanie soku z cytryny z wodą, skrobią kukurydzianą i kurkumą
- 2. krok – ubicie śmietanki i wymieszanie jej z masą cytrynową
- 3. krok – przełożenie musu do pucharków lub szklanek i schłodzenie w lodówce
Jak podawać mus cytrynowy?
Kremowy i mega cytrynowy mus to propozycja na doskonały deser, który oczaruje wyglądem i zauroczy smakiem. Dzięki temu, że składniki są w sklepach bez względu na porę roku, mus można robić na każdą okazję. Bez okazji też świetnie smakuje.
Cytrynowy mus należy podawać w pucharkach, słoiczkach lub niewysokich szklankach po schłodzeniu. Wierzch warto udekorować bitą śmietaną lub posypać skórką otartą z cytryny. Pysznym dodatkiem jest też starta gorzka czekolada.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 100 ml wody
- 30 g skrobi kukurydzianej
- szczypta kurkumy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeżo wyciśnięty sok z cytryny przecedzić przez drobne sitko i przelać do rondelka. Wlać wodę i wsypać skrobię kukurydzianą oraz szczyptę kurkumy. Energicznie wymieszać, aby nie było grudek.
- Podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z cytrynową masą, aż składniki połączą się w gładki mus.
- Mus przełożyć do pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki.
- Podawać na deser.