Orzeźwiający mus cytrynowy zachywca smakiem. To bajeczny deser w prostych 3 krokach

mus cytrynowy
Autor: Shutterstock, Shutterstock Smak musu cytrynowego podkręca jedna nieoczywista przyprawa o wielkiej mocy.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Mus cytrynowy to pyszny i orzeźwiający deser, który pobije każde podniebienie. Prezentuje się wyjątkowo efektownie, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Sekretem jego smaku jest dodatek jeden aromatycznej przyprawy. Aż trudno uwierzyć, że można wykorzystać ją słodkiego deseru. Przepis na mus cytrynowy jest prosty i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić obłędny mus cytrynowy.

Z czego zrobić mus cytrynowy?

Lista składników potrzebnych do przygotowania pysznego musu o smaku cytrynowym jest dość krótka. Znajdują się na niej produkty, które są łatwo dostępne w wielu sklepach, a sporo osób zawsze ma je w domu. Aby zrobić ten niesamowity mus cytrynowy, wystarczy pięć popularnych produktów oraz jedna przyprawa, której raczej nie wykorzystuje się do słodkości. To właśnie ona nadaje pięknego koloru i podkręca smak musu cytrynowego. Tajnym składnikiem jest kurkuma. To przyprawa, która ma wielką moc.

Co należy przygotować, aby zrobić wyjątkowo dobry mus cytrynowy? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić mus cytrynowy?

Domowy mus z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny to pyszny i łatwy deser. Przepis nie jest skomplikowany. Aby orzeźwiający mus udał się za pierwszym razem i podbił kubki smakowe każdego, należy postępować krok po kroku według przepisu.

Jak więc przygotować obłędny mus cytrynowy na deser? Ten słodki przysmak robi się w kilku bardzo łatwych i szybkich krokach.

  • 1. krok – podgrzanie soku z cytryny z wodą, skrobią kukurydzianą i kurkumą
  • 2. krok – ubicie śmietanki i wymieszanie jej z masą cytrynową
  • 3. krok – przełożenie musu do pucharków lub szklanek i schłodzenie w lodówce

Jak podawać mus cytrynowy?

Kremowy i mega cytrynowy mus to propozycja na doskonały deser, który oczaruje wyglądem i zauroczy smakiem. Dzięki temu, że składniki są w sklepach bez względu na porę roku, mus można robić na każdą okazję. Bez okazji też świetnie smakuje.

Cytrynowy mus należy podawać w pucharkach, słoiczkach lub niewysokich szklankach po schłodzeniu. Wierzch warto udekorować bitą śmietaną lub posypać skórką otartą z cytryny. Pysznym dodatkiem jest też starta gorzka czekolada.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • szczypta kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeżo wyciśnięty sok z cytryny przecedzić przez drobne sitko i przelać do rondelka. Wlać wodę i wsypać skrobię kukurydzianą oraz szczyptę kurkumy. Energicznie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z cytrynową masą, aż składniki połączą się w gładki mus.
  • Mus przełożyć do pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej