Orzeźwiający mus cytrynowy. Bajeczny deser w 3 krokach
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Mus cytrynowy to pyszny i orzeźwiający deser, który pobije każde podniebienie. Prezentuje się wyjątkowo efektownie, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Sekretem jego smaku jest dodatek jeden aromatycznej przyprawy. Aż trudno uwierzyć, że ten dodatek można wykorzystać do podkręcenia słodkiego deseru. Przepis na mus cytrynowy jest prosty i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Przekonajcie się sami i przygotujcie obłędny mus cytrynowy.
Z czego zrobić mus cytrynowy?
Lista składników potrzebnych do przygotowania pysznego musu o smaku cytrynowym jest dość krótka. Znajdują się na niej produkty, które są łatwo dostępne w wielu sklepach, a sporo osób zawsze ma je w domu. Aby zrobić ten niesamowity mus cytrynowy, wystarczy pięć popularnych produktów oraz jedna przyprawa, której raczej nie wykorzystuje się do słodkości. To właśnie ona nadaje pięknego koloru i podkręca smak musu cytrynowego. Tajnym składnikiem jest kurkuma.
Co należy przygotować, aby zrobić wyjątkowo dobry mus cytrynowy? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- cukier
- śmietanka 36%
- woda
- skrobia kukurydziana
- kurkuma
Jak zrobić mus cytrynowy?
Domowy mus z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny to pyszny i łatwy deser. Przepis nie jest skomplikowany. Aby orzeźwiający mus udał się za pierwszym razem i podbił kubki smakowe każdego, należy postępować krok po kroku według przepisu.
Jak więc przygotować obłędny mus cytrynowy na deser? Ten słodki przysmak robi się w kilku bardzo łatwych i szybkich krokach.
- 1. krok – podgrzanie soku z cytryny z wodą, skrobią kukurydzianą i kurkumą
- 2. krok – ubicie śmietanki i wymieszanie jej z masą cytrynową
- 3. krok – przełożenie musu do pucharków lub szklanek i schłodzenie w lodówce
Jak podawać mus cytrynowy?
Kremowy i mega cytrynowy mus to propozycja na doskonały deser, który oczaruje wyglądem i zauroczy smakiem. Dzięki temu, że składniki są w sklepach bez względu na porę roku, mus można robić na każdą okazję. Bez okazji też świetnie smakuje.
Cytrynowy mus należy podawać w pucharkach, słoiczkach lub niewysokich szklankach po schłodzeniu. Wierzch warto udekorować bitą śmietaną lub posypać skórką otartą z cytryny. Pysznym dodatkiem jest też starta gorzka czekolada.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 100 ml wody
- 30 g skrobi kukurydzianej
- szczypta kurkumy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeżo wyciśnięty sok z cytryny przecedzić przez drobne sitko i przelać do rondelka. Wlać wodę i wsypać skrobię kukurydzianą oraz szczyptę kurkumy. Energicznie wymieszać, aby nie było grudek.
- Podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z cytrynową masą, aż składniki połączą się w gładki mus.
- Mus przełożyć do pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki.
- Podawać na deser.