Obłędna panna cotta czekoladowa. Prosty przepis na deser z Włoch
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Panna cotta jest jednym najpopularniejszych włoskich deserów. Smak jest zachwycający, a przygotowanie wyjątkowo proste i szybkie. Dzięki temu przepisowi przygotujecie pyszną pannę cottę w nowej odsłonie. Wystarczy dodać czekoladę, aby odmienić tradycyjny włoski deser. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na pannę cottę czekoladową.
Panna cotta czekoladowa – składniki
Klasyczny włoski deser przygotowuje się z prostych i łatwo dostępnych składników. Można je kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych przez cały rok. Ten przepis został wzbogacony o jeden dodatkowy produkt, który sprawia, że deser smakuje jeszcze lepiej niż jego włoski pierwowzór.
Na liście składników potrzebnych do panny cotty znalazły się takie produkty jak:
- śmietanka o zawartości tłuszczu 36%
- cukier puder
- gorzka czekolada
- żelatyna i woda
Jak zrobić pannę cottę czekoladową?
Aby przekonać się, jak pysznie smakuje panna cotta czekoladowa, nie trzeba udawać się w daleką podróż. Obłędny deser we włoskim stylu bez problemu można zrobić w domu. Przepis jest łatwy, szybki i sprawdzony. To dobra pierwsza lekcja dla tych, którzy właśnie zdobywają podstawową wiedzę o domowych deserach. Przepis przypadnie do smaku także zaawansowanym cukiernikom.
Przepis na pannę cottę czekoladową został podzielony na kilka bardzo łatwych kroków:
- 1. krok – namoczenie żelatyny w wodzie
- 2. krok – podgrzanie śmietanki z cukrem i czekoladą
- 3. krok – przelanie masy do pucharków
- 4. krok – schłodzenie deseru w lodówce
Pannę cottę czekoladową można przygotować w pucharkach lub silikonowych foremkach. W sklepach dostępne są także specjalne formy przeznaczone do tego deseru. Foremkę z deserem można na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie, a następnie przełożyć na talerzyk deserowy do góry dnem. W ten sposób foremkę można łatwo usunąć.
Jak podawać pannę cottę czekoladową?
Mega czekoladowa panna cotta to uniwersalny deser, który sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu. Pasuje na każdą okazję, święta, imieniny czy urodziny. Porcje można udekorować świeżymi owocami i listkami mięty. Deser pięknie prezentuje się oprószony kakao lub ozdobiony startą czekoladą.
Ile można przechowywać pannę cottę?
Gotowy deser najlepiej przechowywać w lodówce. Warto zabezpieczyć go folią spożywczą. Pannę cottę z dodatkiem czekolady najlepiej zjeść w ciągu dwóch, trzech dni.
SKŁADNIKI
- 500 ml śmietanki 36%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
dodatkowo:- owoce, kakao, starta czekolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę wsypać do miseczki i wlać zimną wodę. Wymieszać i odstawić do napęcznienia.
- Do rondelka wlać śmietankę. Podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie lekko wrzeć.
- Wsypać cukier i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładki sos. Rondelek zestawić z ognia.
- Do żelatyny wlać kilka łyżek gorącej śmietanki z czekoladą. Wymieszać i delikatnie wlać do rondelka. Dokładnie wymieszać.
- Masę przelać do silikonowych foremek lub pucharków i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Podawać deser z owocami, startą czekoladą lub kakao.