Nie ma na twarzy, to będzie na talerzu. Uśmiech teściowej, czyli ciasto z niespodzianką

2024-03-06
Kinga Goldstein
Nie ma na twarzy, to będzie na talerzu. Uśmiech teściowej, czyli ciasto z niespodzianką
Autor: Shutterstock.com Ciasto z pyszną niespodzianką
łatwy
20 min
20

Dieta wegetariańska

Uśmiech teściowej to ciasto, które ma wszystko, czego można by chcieć. Choć może brzmieć trochę jak szarlotka, to sporo się od niej różni. Ten deser z kruchego ciasta, jabłek, cynamonu i kremu budyniowego wykona się w kilka chwil. Wypróbuj tym razem ciasto, które nigdy nie zawiedzie i zasmakuje każdemu.

Co potrzeba do uśmiechu teściowej?

Przygotowanie deseru uśmiech teściowej jest z pewnością łatwiejsze niż wywołanie go na twarzy tejże osoby, jak twierdzą złośliwi. To ciasto jest nie tylko proste w wykonaniu, ale zasmakuje również niemal każdemu. Aby je przygotować, będziemy potrzebować:

  1. mąkę
  2. cukier puder
  3. jajka
  4. śmietanę 18 proc.
  5. margarynę
  6. proszek do pieczenia
  7. cytrynę
  8. mleko
  9. jabłka
  10. budyń waniliowy

Jak przygotować uśmiech teściowej?

Samo przygotowanie tego deseru jest naprawdę proste. Na początek mieszamy wszystkie suche składniki do ciasta, a później łączymy je z margaryną, jajkami, śmietana i cytryną. Wszystko dokładnie zagniatamy, aż osiągniemy elastyczne ciasto. Później dzielimy je na dwie części. Jedną z nich wykładamy naszą formę. Później wystarczy pokroić jabłka i wyłożyć je na cieście. Następnie robimy budyń, mieszając go z ciepłym mlekiem, aż zgęstnieje. Wylewamy go na formę i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią kruchego ciasta. Całość pieczemy przez godzinę, wyjmujemy, sypiemy cukrem pudrem i gotowe.

SKŁADNIKI

  • Ciasto
  • 750 g mąki pszennej,
  • 600 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 250 g margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka cytryny.
  • Masa:
  • 3 opakowania (około 120 g) budyniu waniliowego
  • litr mleka
  • kilo jabłek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.
  • Dodajemy cukier puder i mieszamy drewnianą łyżką.
  • Dodajemy pokrojoną margarynę, jajko i żółtka.
  • Całość zagniatamy do połączenia składników.
  • Na koniec dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny i wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Formę dokładnie wykładamy papierem bądź smarujemy masłem i sypiemy mąką. 
  • Ciasto dzielimy na pół, jedną część odkładamy, a drugą rozwałkowujemy i przekładamy do blachy. Boki formy również wylepiamy ciastem.
  • Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.
  • Układamy równomiernie na cieście.
  • Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy na średnim ogniu.
  • Dodajemy budyń i mieszamy, aż do zgęstnienia.
  • Budyń wylewamy na ciasto z owocami.
  • Odłożoną część ciasta wałkujemy na wielkość blaszki i układamy na budyniu.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu u pieczemy przez 60 minut.
  • Przed podaniem sypiemy cukrem pudrem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?
Kinga Goldstein