Nie ma na twarzy, to będzie na talerzu. Uśmiech teściowej, czyli ciasto z niespodzianką
Dieta wegetariańska
Uśmiech teściowej to ciasto, które ma wszystko, czego można by chcieć. Choć może brzmieć trochę jak szarlotka, to sporo się od niej różni. Ten deser z kruchego ciasta, jabłek, cynamonu i kremu budyniowego wykona się w kilka chwil. Wypróbuj tym razem ciasto, które nigdy nie zawiedzie i zasmakuje każdemu.
Co potrzeba do uśmiechu teściowej?
Przygotowanie deseru uśmiech teściowej jest z pewnością łatwiejsze niż wywołanie go na twarzy tejże osoby, jak twierdzą złośliwi. To ciasto jest nie tylko proste w wykonaniu, ale zasmakuje również niemal każdemu. Aby je przygotować, będziemy potrzebować:
- mąkę
- cukier puder
- jajka
- śmietanę 18 proc.
- margarynę
- proszek do pieczenia
- cytrynę
- mleko
- jabłka
- budyń waniliowy
Jak przygotować uśmiech teściowej?
Samo przygotowanie tego deseru jest naprawdę proste. Na początek mieszamy wszystkie suche składniki do ciasta, a później łączymy je z margaryną, jajkami, śmietana i cytryną. Wszystko dokładnie zagniatamy, aż osiągniemy elastyczne ciasto. Później dzielimy je na dwie części. Jedną z nich wykładamy naszą formę. Później wystarczy pokroić jabłka i wyłożyć je na cieście. Następnie robimy budyń, mieszając go z ciepłym mlekiem, aż zgęstnieje. Wylewamy go na formę i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią kruchego ciasta. Całość pieczemy przez godzinę, wyjmujemy, sypiemy cukrem pudrem i gotowe.
SKŁADNIKI
- Ciasto
- 750 g mąki pszennej,
- 600 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 250 g margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka cytryny.
- Masa:
- 3 opakowania (około 120 g) budyniu waniliowego
- litr mleka
- kilo jabłek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.
- Dodajemy cukier puder i mieszamy drewnianą łyżką.
- Dodajemy pokrojoną margarynę, jajko i żółtka.
- Całość zagniatamy do połączenia składników.
- Na koniec dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny i wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Formę dokładnie wykładamy papierem bądź smarujemy masłem i sypiemy mąką.
- Ciasto dzielimy na pół, jedną część odkładamy, a drugą rozwałkowujemy i przekładamy do blachy. Boki formy również wylepiamy ciastem.
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.
- Układamy równomiernie na cieście.
- Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy na średnim ogniu.
- Dodajemy budyń i mieszamy, aż do zgęstnienia.
- Budyń wylewamy na ciasto z owocami.
- Odłożoną część ciasta wałkujemy na wielkość blaszki i układamy na budyniu.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu u pieczemy przez 60 minut.
- Przed podaniem sypiemy cukrem pudrem.