Ciasto-wielbłąd posmakuje każdemu. Sekret tkwi w biszkoptowych garbach

Budyń
Autor: Shutterstock Jedną z warstw ciasta-wielbłąda jest krem budyniowy
łatwy
40 min
6

Dieta wegetariańska

Ciasto-wielbłąd nie może obyć się bez garbów. Są one zrobione z biszkoptów polanych masą kajmakową i wyglądają wprost spektakularnie.

Ciasto robi się szybko, a co ważne, zwłaszcza w upały – bez pieczenia. To wspaniały deser do kawy. Wymaga tylko schłodzenia w lodówce i gotowe.

SKŁADNIKI

  • 1,2 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 20 dkg masła
  • łyżeczka białego rumu lub amaretto
  • masa kajmakowa
  • ok. 20 dkg podłużnych biszkoptów
  • ok. 20 dkg kruchych ciastek lub herbatników

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj formę (24×24 cm), na której znajdzie się deser.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż na niej kruche ciastka (można je lekko pokruszyć) lub herbatniki.
  • Rozprowadź na ciastka warstwę masy kajmakowej, zostawiwszy jej trochę do przybrania biszkoptowych garbów. Na masie kajmakowej ułóż drugą warstwę ciastek. Odstaw formę w chłodne miejsce.
  • Przygotuj budynie. Proszek budyniowy wraz z mąką rozprowadź w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj, dodając tyle cukru, ile jest we wskazówkach na opakowaniu. Postępuj jak przy tradycyjnym budyniu: do podnoszącego się mleka wlewaj powoli, ciągle mieszając, rozprowadzony proszek budyniowy z mąką. Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadź do zgęstnienia budyniu. Oznaką, że budyń jest gotowy, jest charakterystyczne pufnięcie budyniu.
  • Odstaw gotowy budyń do przestygnięcia.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodaj rum i stopniowo ostudzony budyń.
  • Z powstałej masy budyniowej zrób kolejną warstwę ciasta, rozprowadzając ją na ciastkach.
  • Na masie budyniowej ułóż biszkopty – zaokrągloną częścią ku górze. Będą tworzyły ciastkowe garby.
  • Na koniec podgrzej nieco pozostałą masę kajmakową, aby zrobiła się bardziej płynna, i polej nią wierzch ciasta.
  • Wstaw gotowe ciasto do lodówki, aby się schłodziło i stężało.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej