Ciasto-wielbłąd posmakuje każdemu. Sekret tkwi w biszkoptowych garbach
2023-07-14
łatwy
40 min
6
Dieta wegetariańska
Ciasto-wielbłąd nie może obyć się bez garbów. Są one zrobione z biszkoptów polanych masą kajmakową i wyglądają wprost spektakularnie.
Ciasto robi się szybko, a co ważne, zwłaszcza w upały – bez pieczenia. To wspaniały deser do kawy. Wymaga tylko schłodzenia w lodówce i gotowe.
SKŁADNIKI
- 1,2 l mleka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 20 dkg masła
- łyżeczka białego rumu lub amaretto
- masa kajmakowa
- ok. 20 dkg podłużnych biszkoptów
- ok. 20 dkg kruchych ciastek lub herbatników
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj formę (24×24 cm), na której znajdzie się deser.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż na niej kruche ciastka (można je lekko pokruszyć) lub herbatniki.
- Rozprowadź na ciastka warstwę masy kajmakowej, zostawiwszy jej trochę do przybrania biszkoptowych garbów. Na masie kajmakowej ułóż drugą warstwę ciastek. Odstaw formę w chłodne miejsce.
- Przygotuj budynie. Proszek budyniowy wraz z mąką rozprowadź w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj, dodając tyle cukru, ile jest we wskazówkach na opakowaniu. Postępuj jak przy tradycyjnym budyniu: do podnoszącego się mleka wlewaj powoli, ciągle mieszając, rozprowadzony proszek budyniowy z mąką. Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadź do zgęstnienia budyniu. Oznaką, że budyń jest gotowy, jest charakterystyczne pufnięcie budyniu.
- Odstaw gotowy budyń do przestygnięcia.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodaj rum i stopniowo ostudzony budyń.
- Z powstałej masy budyniowej zrób kolejną warstwę ciasta, rozprowadzając ją na ciastkach.
- Na masie budyniowej ułóż biszkopty – zaokrągloną częścią ku górze. Będą tworzyły ciastkowe garby.
- Na koniec podgrzej nieco pozostałą masę kajmakową, aby zrobiła się bardziej płynna, i polej nią wierzch ciasta.
- Wstaw gotowe ciasto do lodówki, aby się schłodziło i stężało.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?