Mus z masła orzechowego. Obłędny deser bez pieczenia

Mus z masła orzechowego. Obłędny deser bez pieczenia
Autor: Shutterstock.com Mus z masła orzechowego. Obłędny deser bez pieczenia
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Masz ochotę na prosty i przepyszny deser. Wyśmienity mus z masła orzechowego to idealny deser dla każdego, kto uwielbia orzechy. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Nie ma więc co się długo zastanawiać i dobrze się zabrać za ten przepyszny deser.

Mus z masła orzechowego na wyciągnięcie ręki. Wspaniały smak, a mało roboty

Szukasz prostego sposobu na efektowny deser? Cóż, ten przepis może okazać się odpowiedzią. Jest łatwy w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, by otrzymać wspaniały i kremowy deser, który zasmakuje każdemu.

Bez wątpienia najważniejszym elementem tego deseru jest masło orzechowe, Najlepiej sprawdzi się gładkie i lekko słone. Nada ono naszemu deserowi głębokiego smaku i kremowej tekstury.

Ten deser pięknie się prezentuje, ale jeszcze lepiej smakuje. Można go podawać samodzielnie lub jeszcze bardziej podkręcić. Świetnie sprawdzi się z posypką z czekoladowych ciastek, z dżemem lub jako dodatek do bezy. Ten deser naprawdę świetnie będzie się komponował z wieloma różnymi dodatkami.

Ten mus jest prosty w przygotowaniu i nie zajmie nam dużo czas. Najdłużej potrwa chłodzenie go. Sm w sobie deser jest bardzo nieskomplikowany i poradzi sobie z nim każdy, nawet ten, któremu z gotowaniem nie do pary. Jeśli więc masz ochotę na coś słodkiego, ten deser sprawdzi się doskonale.

SKŁADNIKI

  • 200 g masła orzechowego
  • 200 ml śmietanki kremówki min. 30 proc.
  • 100 g serka mascarpone
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W mikserze ubijamy śmietanę na sztywno.
  • Odkładamy ją do lodówki.
  • Masło orzechowe mieszamy z mascarpone, cukrem pudrem, wanilią i solą.
  • Dokładnie miksujemy, aż masa będzie głaska.
  • Do składników stopniowo dodajemy bitą śmietanę.
  • Mieszamy, aż całość się połączy.
  • Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej