Mus z masła orzechowego. Obłędny deser bez pieczenia

Dieta wegetariańska
Masz ochotę na prosty i przepyszny deser. Wyśmienity mus z masła orzechowego to idealny deser dla każdego, kto uwielbia orzechy. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Nie ma więc co się długo zastanawiać i dobrze się zabrać za ten przepyszny deser.
Mus z masła orzechowego na wyciągnięcie ręki. Wspaniały smak, a mało roboty
Szukasz prostego sposobu na efektowny deser? Cóż, ten przepis może okazać się odpowiedzią. Jest łatwy w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, by otrzymać wspaniały i kremowy deser, który zasmakuje każdemu.
Bez wątpienia najważniejszym elementem tego deseru jest masło orzechowe, Najlepiej sprawdzi się gładkie i lekko słone. Nada ono naszemu deserowi głębokiego smaku i kremowej tekstury.
Ten deser pięknie się prezentuje, ale jeszcze lepiej smakuje. Można go podawać samodzielnie lub jeszcze bardziej podkręcić. Świetnie sprawdzi się z posypką z czekoladowych ciastek, z dżemem lub jako dodatek do bezy. Ten deser naprawdę świetnie będzie się komponował z wieloma różnymi dodatkami.
Ten mus jest prosty w przygotowaniu i nie zajmie nam dużo czas. Najdłużej potrwa chłodzenie go. Sm w sobie deser jest bardzo nieskomplikowany i poradzi sobie z nim każdy, nawet ten, któremu z gotowaniem nie do pary. Jeśli więc masz ochotę na coś słodkiego, ten deser sprawdzi się doskonale.
SKŁADNIKI
- 200 g masła orzechowego
- 200 ml śmietanki kremówki min. 30 proc.
- 100 g serka mascarpone
- 2–3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W mikserze ubijamy śmietanę na sztywno.
- Odkładamy ją do lodówki.
- Masło orzechowe mieszamy z mascarpone, cukrem pudrem, wanilią i solą.
- Dokładnie miksujemy, aż masa będzie głaska.
- Do składników stopniowo dodajemy bitą śmietanę.
- Mieszamy, aż całość się połączy.
- Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.