Kokosowy pudding z tapioki i mango. Oczaruje wyglądem, zachwyci smakiem

pudding z tapioki i mango
Autor: Shutterstock Kokosowy pudding z tapioki i mango to czarujący i egzotyczny deser.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kokosowy pudding z tapioki i mango to efektowny deser, który zachwyci oko i oczaruje kubki smakowe. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne. Orzeźwiający smak i piękny wygląd to nie jedyne jego zalety. Oto sprawdzony przepis na przepyszny kokosowy pudding z tapioki i mango.

Kokosowy pudding z tapioki i mango – składniki

Do przygotowania obłędnego kokosowego puddingu z tapioki z dodatkiem musu z mango wykorzystuje się produkty, które są dostępne w większych sklepach spożywczych. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

  • tapioka – otrzymuje się ją z manioku, zawiera wiele cennych substancji odżywczych, witamin i mikroelementów
  • mus z mango – słodki dodatek z egzotycznego owocu, który można kupić gotowy w puszcze
  • erytrytol – słodzik, które jest zamiennikiem białego cukru
  • przyprawy – cynamon, kardamon i goździki przyjemnie podkręcają smak puddingu

Jak zrobić kokosowy pudding z tapioki i mango?

Przepis na pudding z dodatkiem tapioki i musu z mango jest dość prosty, ale warto mieć nieco więcej czasu na jego przygotowanie. Tapiokę należy ugotować w wodzie z mleczkiem kokosowym, słodzikiem i przyprawami. Po pół godzinie kuleczki tapioki powinny stać się zupełnie przezroczyste. Pudding należy odstawić do lekkiego ostygnięcia. Do szklanek lub miseczek nakłada się mus z mango, a następnie pudding z tapioki. Sprawdzą się też pucharki i słoiczki. Deser wstawia się do lodówki, a po schodzeniu podaje.

Jak podawać kokosowy pudding z tapioki i mango?

Ten obłędny deser składający się z kokosowego puddingu i musu z mango zrobi wrażenie na każdym. Oczaruje już samym wyglądem, aby po chwili zachwycić smakiem. To dobry pomysł na deser. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, pudding z tapioki z mango można serwować bez względu na okazję i pogodę za oknem.

SKŁADNIKI

  • 450 ml wody
  • 250 g musu z mango
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki tapioki
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Wsypać tapiokę i erytrytol. Dodać cynamon, goździki i kardamon. Odstawić na 30 minut.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 25 minut, często mieszając, aby tapioka nie przywarła do dna garnka. Jeżeli kulki tapioki nie będą w całości przezroczyste, gotować kilka minut dłużej. Garnek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Do miseczek, szklanek lub słoiczków nałożyć po kilka łyżek musu z mango i pudding z tapioki. Wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser.
Kuchnia grecka: Deser Milfej
Anna Szulc-Górska
więcej