Kokosowy pudding z tapioki i mango. Oczaruje wyglądem, zachwyci smakiem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kokosowy pudding z tapioki i mango to efektowny deser, który zachwyci oko i oczaruje kubki smakowe. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne. Orzeźwiający smak i piękny wygląd to nie jedyne jego zalety. Oto sprawdzony przepis na przepyszny kokosowy pudding z tapioki i mango.
Kokosowy pudding z tapioki i mango – składniki
Do przygotowania obłędnego kokosowego puddingu z tapioki z dodatkiem musu z mango wykorzystuje się produkty, które są dostępne w większych sklepach spożywczych. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- tapioka – otrzymuje się ją z manioku, zawiera wiele cennych substancji odżywczych, witamin i mikroelementów
- mus z mango – słodki dodatek z egzotycznego owocu, który można kupić gotowy w puszcze
- erytrytol – słodzik, które jest zamiennikiem białego cukru
- przyprawy – cynamon, kardamon i goździki przyjemnie podkręcają smak puddingu
Jak zrobić kokosowy pudding z tapioki i mango?
Przepis na pudding z dodatkiem tapioki i musu z mango jest dość prosty, ale warto mieć nieco więcej czasu na jego przygotowanie. Tapiokę należy ugotować w wodzie z mleczkiem kokosowym, słodzikiem i przyprawami. Po pół godzinie kuleczki tapioki powinny stać się zupełnie przezroczyste. Pudding należy odstawić do lekkiego ostygnięcia. Do szklanek lub miseczek nakłada się mus z mango, a następnie pudding z tapioki. Sprawdzą się też pucharki i słoiczki. Deser wstawia się do lodówki, a po schodzeniu podaje.
Jak podawać kokosowy pudding z tapioki i mango?
Ten obłędny deser składający się z kokosowego puddingu i musu z mango zrobi wrażenie na każdym. Oczaruje już samym wyglądem, aby po chwili zachwycić smakiem. To dobry pomysł na deser. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, pudding z tapioki z mango można serwować bez względu na okazję i pogodę za oknem.
SKŁADNIKI
- 450 ml wody
- 250 g musu z mango
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki tapioki
- 3 łyżki erytrytolu
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Wsypać tapiokę i erytrytol. Dodać cynamon, goździki i kardamon. Odstawić na 30 minut.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 25 minut, często mieszając, aby tapioka nie przywarła do dna garnka. Jeżeli kulki tapioki nie będą w całości przezroczyste, gotować kilka minut dłużej. Garnek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Do miseczek, szklanek lub słoiczków nałożyć po kilka łyżek musu z mango i pudding z tapioki. Wstawić do lodówki.
- Podawać na deser.