Jak zrobić krem do deserów? Prosty i szybki przepis z 2 składników

krem do deserów
Autor: Shutterstock Do przygotowania aksamitnego kremu do deserów wystarczą tylko 2 składniki.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Domowy deser warto wzbogacić pysznym i aksamitnym kremem. Jak go zrobić? Krem do deserów przygotowany według tego sprawdzonego przepisu nie jest trudny i nie zajmuje czasu. Wystarczą tylko dwa proste składniki i kilka minut, aby go zrobić na piątkę z plusem. Zobaczcie, jak zrobić pyszny i aksamitny krem, który będzie smakował z każdym deserem.

Z czego zrobić krem do deserów?

Obłędny krem do deserów przygotowany według tego sprawdzonego przepisu składa się tylko z dwóch produktów. W połączeniu tworzą puszysty i jedwabiście gładki krem, który jest doskonałym uzupełnieniem różnych deserów.

Na liście składników znalazły się tylko dwa łatwo dostępne produkty. Aby przygotować domowy krem do deserów, potrzebne są:

Jak zrobić krem do deserów?

Przepis na krem do deserów nie jest skomplikowany. Nie wymaga też długiego czasu, ani nadprzyrodzonych umiejętności cukierniczych. Każda czynność została dokładnie opisana, więc nikogo nie spotkają przykre niespodzianki.

Aksamitny krem do deserów robi się w kilku etapach:

  • 1. etap – zagotowanie śmietanki i dodanie białej czekolady
  • 2. etap – schłodzenie masy w lodówce
  • 3. etap – zmiksowanie masy na aksamitny krem

Aksamitny krem – zastosowanie

Domowy krem o jedwabistej konsystencji jest uniwersalny. Pysznie smakuje jako dodatek do różnego rodzaju deserów. Sprawdzi się do przełożenia ciast i tortów. Doskonale łączy się ze świeżymi owocami podanymi w formie sałatki. Można udekorować nim babeczki lub przełożyć ciasteczka. Podkręci smak placuszków i naleśników. Z tego kremu można wyczarować także zachwycające domowe lody.

SKŁADNIKI

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę przelać do rondelka i zagotować.
  • Dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Odstawić na 2 minuty.
  • Mieszać, aż składniki połącza się w jednolitą masę.
  • Wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby masa stężała.
  • Wyjąć i zmiksować, aż krem stanie się puszysty.
  • Wykorzystać do deserów i przekładanych ciast.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej