Jak zrobić domowy kisiel? Ekspresowy przepis na zdrowy deser z PRL-u

kisiel jak z PRL
Autor: Shutterstock Domowy kisiel jak z PRL-u zrobisz z 4 składniki w 10 minut.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kto pamięta czasy PRL-u, na pewno kojarzy kisiel. Był to tani deser, którym zajadały się dzieci w przedszkolach i na szkolnych stołówkach. Chętnie przygotowywano go także w domu. Z biegiem lat kisiel został zapomniany, ale od pewnego czasu w internecie można znaleźć coraz więcej przepisów na ten pyszny deser z PRL-u. Zobaczcie, dlaczego warto jeść kisiel. Poznajcie sprawdzony przepis na domowy kisiel z owocami.

Czy domowy kisiel jest zdrowy?

Mało kto wie, że ten zapomniany deser z PRL-u to zdrowa słodka przekąska. Kisiel zawiera błonnik pochodzący z mąki ziemniaczanej i owoców. Jest bogaty w witaminy i minerały. Pozytywnie działa na prawidłową pracę układu pokarmowego. Bez obaw mogą go spożywać osoby z nietolerancją glutenu i wzmagające się z celiakią. Kisiel nie zawiera glutenu, a także jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Dlatego to dobry przepis na słodką przekąskę dla tych, którzy są na diecie odchudzającej. Domowy kisiel polecany jest też w problemach z układem pokarmowym i trawiennym.

Z czego zrobić domowy kisiel?

Do przygotowania pysznego domowego kisielu potrzebne są tylko cztery proste i niedrogie składniki. Wszystkie produkty bez trudu można kupić w mniejszych i większych sklepach. Są dostępne przez cały rok, dlatego pyszny deser rodem z PRL-u można robić bez względu na pogodę.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić w domu zdrowy i mega owocowy kisiel? Na liście składników znalazły się tylko cztery produkty:

  • mąka ziemniaczana
  • owoce sezonowe – jabłka, gruszki, truskawki, maliny, porzeczki
  • woda
  • cukier

Jak zrobić kisiel domowej roboty?

Chociaż w sklepach można kupić gotowy proszek, który wystarczy zalać wrzątkiem, kisiel można bez trudu przygotować samodzielnie w domu. Przepis na ten pyszny i w sam raz słodki deser, który czasy świetności przeżywał w czasach PRL-u, jest bardzo łatwy i ekspresowy. Robi się go nie tylko z prostych i tanich składników, ale w mega krótkim czasie. Przygotowanie domowego kisielu wzbogaconego sezonowymi owocami to nie więcej niż 10 minut.

Jak więc przygotować peerelowski kisiel z owocami? Przepis został podzielony na trzy bardzo łatwe kroki.

  • 1. krok – zagotowanie wody z pokrojonymi owocami i cukrem
  • 2. krok – dodanie mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą
  • 3. krok – przelanie kisielu do miseczek

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek zimnej wody
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę świeżych owoców
  • 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i pokrojone w kostkę owoce przełożyć do rondelka. Wlać 2 i 1/2 szklanki wody i wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty.
  • Do 1/2 szklanki wody wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do garnka i energicznie wymieszać.
  • Gotować, aż kisiel nieco zgęstnieje, cały czas mieszając.
  • Kisiel przelać do miseczek i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.
Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej