Jak zrobić domowy kisiel? Ekspresowy przepis na zdrowy deser z PRL-u
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kto pamięta czasy PRL-u, na pewno kojarzy kisiel. Był to tani deser, którym zajadały się dzieci w przedszkolach i na szkolnych stołówkach. Chętnie przygotowywano go także w domu. Z biegiem lat kisiel został zapomniany, ale od pewnego czasu w internecie można znaleźć coraz więcej przepisów na ten pyszny deser z PRL-u. Zobaczcie, dlaczego warto jeść kisiel. Poznajcie sprawdzony przepis na domowy kisiel z owocami.
Czy domowy kisiel jest zdrowy?
Mało kto wie, że ten zapomniany deser z PRL-u to zdrowa słodka przekąska. Kisiel zawiera błonnik pochodzący z mąki ziemniaczanej i owoców. Jest bogaty w witaminy i minerały. Pozytywnie działa na prawidłową pracę układu pokarmowego. Bez obaw mogą go spożywać osoby z nietolerancją glutenu i wzmagające się z celiakią. Kisiel nie zawiera glutenu, a także jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Dlatego to dobry przepis na słodką przekąskę dla tych, którzy są na diecie odchudzającej. Domowy kisiel polecany jest też w problemach z układem pokarmowym i trawiennym.
Z czego zrobić domowy kisiel?
Do przygotowania pysznego domowego kisielu potrzebne są tylko cztery proste i niedrogie składniki. Wszystkie produkty bez trudu można kupić w mniejszych i większych sklepach. Są dostępne przez cały rok, dlatego pyszny deser rodem z PRL-u można robić bez względu na pogodę.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić w domu zdrowy i mega owocowy kisiel? Na liście składników znalazły się tylko cztery produkty:
- mąka ziemniaczana
- owoce sezonowe – jabłka, gruszki, truskawki, maliny, porzeczki
- woda
- cukier
Jak zrobić kisiel domowej roboty?
Chociaż w sklepach można kupić gotowy proszek, który wystarczy zalać wrzątkiem, kisiel można bez trudu przygotować samodzielnie w domu. Przepis na ten pyszny i w sam raz słodki deser, który czasy świetności przeżywał w czasach PRL-u, jest bardzo łatwy i ekspresowy. Robi się go nie tylko z prostych i tanich składników, ale w mega krótkim czasie. Przygotowanie domowego kisielu wzbogaconego sezonowymi owocami to nie więcej niż 10 minut.
Jak więc przygotować peerelowski kisiel z owocami? Przepis został podzielony na trzy bardzo łatwe kroki.
- 1. krok – zagotowanie wody z pokrojonymi owocami i cukrem
- 2. krok – dodanie mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą
- 3. krok – przelanie kisielu do miseczek
SKŁADNIKI
- 6 szklanek zimnej wody
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę świeżych owoców
- 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżeczek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i pokrojone w kostkę owoce przełożyć do rondelka. Wlać 2 i 1/2 szklanki wody i wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty.
- Do 1/2 szklanki wody wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do garnka i energicznie wymieszać.
- Gotować, aż kisiel nieco zgęstnieje, cały czas mieszając.
- Kisiel przelać do miseczek i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.