Flan-tastyczny pomysł na deser. Ten przepis przeniesie nas do Hiszpanii

Dieta wegetariańska
Hiszpańskie smaki mogą być na wyciągnięcie ręki. Flan jest z pewnością jednym z najpopularniejszych deserów w tej części europu. Delikatny, kremowy z przepyszną karmelową polewą. Ten deser zachwyca w każdym kęsie. A my podpowiadamy jak go przygotować.
Flan - deser z bogatą historią. Korzenie sięgają do starożytności
Flan jest klasycznym hiszpańskim deserem, jednak popularnością cieszy się również poza granicami Hiszpanii. Uwielbiają go mieszkańcy Francji, Ameryki Łacińskiej oraz Filipin. Jest on delikatnym kremowym budyniem, który zapiekany jest w karmelu.
Ma on delikatny mleczno-waniliowy smak, a jego konsystencja może przywodzić na myśl creme carmel. Deser ten ma niewiarygodną historię. Otóż jego korzenie można prześledzić aż do starożytnego Rzymu, gdzie przygotowywano podobne desery, jednak bez karmelu na górze. Dopiero w średniowieczu Hiszpanie dodali do niego karmel i wanilię tworząc niesamowity deser, który znamy dziś.
Różne odmiany flanu. Najważniejsze jest przygotowanie
Obecnie spotkać się można z różnymi odmianami tego deseru. Do najpopularniejszych zaliczają się flan de coco (z kokosem) czy flan napolitano (z dodatkiem serka kremowego).
Wiele jednak zależy od regionu, w którym raczymy się flanem, ponieważ może być on różnorako przygotowywany.
Najważniejszym elementem w przygotowywaniu tego deseru jest bez wątpienia kąpiel woda. Dzięki niej nasz flan będzie się ścinał równomiernie, zachowując przy tym aksamitną teksturę.
SKŁADNIKI
- Na karmel:
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody
- Na masę flanową:
- 500 ml mleka
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy wodę.
- Podgrzewamy na średnim ogniu nie mieszając, aż do momentku kiedy cukier się rozpuści i zmieni kolor na złocisty.
- Karmel szybko wlewamy do kokilek.
- Mleko podgrzewamy, uważając, by się nie zagotowało.
- Zdejmujemy z ognia.
- W misce ubijemy jajka z cukrem i wanilią.
- Kiedy masa będzie jednolita powoli wlewamy ciepłe mleko cały czas mieszając.
- Masę przelewamy do foremek z karmelem.
- Ustawiamy je w większej brytfannie, do której nalewamy gorącej wody do połowy wysokości foremek.
- Pieczemy w 160 stopniach przez 40-50 minut lub aż do czasu aż flan się zetnie.
- Po upieczeniu odstawimy do ostudzenia, a następnie wstawiamy lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
- Aby wyjąć flan, przeciągamy nożem wokół brzegów foremki i odwróć ją na talerz – karmel spłynie po wierzchu.