Flan z lodami i musem truskawkowym: przepis na oryginalny deser
2021-03-29
średni
25 min
4
Delikatny flan w połączeniu z musem truskawkowym to deser idealny. Twoi goście będą błagać o dokładkę. Jak zrobić pyszny flan z musem truskawkowym? Sprawdź nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 kropli esencji waniliowej
- Mus:
- 200 g truskawek
- 2 opakowania lodów: śmietankowych i truskawkowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksuj mleko z jajkami, cukrem i wanilią. Wlej do żaroodpornych miseczek.
- Umieść je w większym naczyniu (może być to też żaroodporna forma tylko duża) wypełnionym wodą (kąpiel wodna) i piecz do zarumienienia wierzchu flanu ok. 30 minut w temperaturze 200°C.
- Wyjmij ostrożnie, żeby woda nie wlała się do foremek z flanem. Ostudź.
- Zmiksuj 100 g lodów z truskawkami. Na każdy flan nałóż porcję pozostałych lodów i polej musem truskawkowym.