Elegancki deser, który przygotujesz w kilka chwil. Orzeźwiające trufle cytrynowe to strzał w 10

Dieta wegetariańska
Słodkości trufle to dla wielu prawdziwa kwintesencja eleganckich deserów. Jednak wcale nie musi to oznaczać, że są trudne w przygotowaniu. Ten przepis na przepyszne cytrynowe trufle jest szybki, prosty i nie potrzebuje nawet włączania piekarnika. Wszystko bez problemu przygotujemy w domu.
Prosty, a zarazem elegancki deser. Idealny na najróżniejsze okazje
Prosty deser, który wygląda i smakuje zachwycająco. Te cytrynowe trufle są szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu, a z pewnością będą hitem każdego spotkania. Ich lekki, orzeźwiający i świeży smak to efekt dodania soku i skórki z cytryny, które świetnie przełamują słodycz białej czekolady.
Nasz trufle wychodzą miękkie i kremowe w środku, a przy okazji prezentują się niezwykle elegancko - i to bez dużej roboty. Nie potrzebujemy ani specjalnych umiejętności cukierniczych, ani piekarnika, by je przygotować. Jedyne co, to musimy mieć czas, by masa mogła się dobrze schłodzić.
Jeśli chcemy, możemy białą czekoladę zastąpić w tym przepisie serkiem mascarpone. Niestety jednak trufle wychodzą wówczas mniej trwałe, więc będzie trzeba szybciej je zjeść. Jeśli chcemy wersję bardziej fit, możemy wykorzystać zmielony twaróg lub ricottę z ksylitolem jako bazę.
Ten deser sprawdzi się na przyjęcia, spotkania czy nawet jako prezent. Są proste w przygotowaniu, pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują. Jeśli szykuje nam się impreza dla samych dorosłych, możemy wzbogacić nasze trufle o likier limoncello.
SKŁADNIKI
- 200 g białej czekolady
- 60 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki masła
- skórka otarta
- z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier puder lub wiórki kokosowe do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku podgrzewamy śmietanę i masło.
- Kiedy masło się rozpuści dodajemy białą czekoladę.
- Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
- Dodajemy skórkę i sok z cytryny.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Masę odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Kiedy masa stężeje, wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kulki.
- Obtaczamy je w cukrze lub wiórkach kokosowych.