Ciasto zebra - kulinarny powrót do lat 90-tych. Tak proste, tak pyszne!

2020-09-12
Ciasto zebra
Autor: Shutterstock Zebra to smaczne smaczne ciasto, które było popularne w latach 90-tych.
łatwy
40 min
4

Zebra to pyszna pasiasta babka, która może być ozdobą stołu. Wygląda pięknie, a uzyskanie takiego efektu wcale nie jest trudne. Ciasto było modne w latach dziewięćdziesiątych, było pierwszym, które w życiu upiekłam, zachęcona przez mamę, która przygotowywała ją dla nas regularnie.

Polecamy też:

Ciasto PIJAK - znakomity warstwowy deser z biszkoptami w wódce

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę (3 szklanki) przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kogel-mogel powinien być jasny i puszysty.
  • Do ubitych jajek wlać cienkim strumieniem olej, a następnie n zmianę dodawać po trochu mąki i wody.
  • Gdy składniki całkowicie się połączą podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej 3 łyżki mąki.
  • Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na środek tortownicy wylać niewielką porcję ciemnego ciasta, w jej środek wlać podobną porcję jasnego ciasta.
  • Wlewać na środek naprzemiennie ciasto ciemne i jasne, aż do końca obu mas.
  • Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 60 min lub do suchego patyczka.
Najłatwiejsze waniliowe lody domowe