Ciasto zebra - kulinarny powrót do lat 90-tych. Tak proste, tak pyszne!
2020-09-12
łatwy
40 min
4
Zebra to pyszna pasiasta babka, która może być ozdobą stołu. Wygląda pięknie, a uzyskanie takiego efektu wcale nie jest trudne. Ciasto było modne w latach dziewięćdziesiątych, było pierwszym, które w życiu upiekłam, zachęcona przez mamę, która przygotowywała ją dla nas regularnie.
Polecamy też:
Ciasto PIJAK - znakomity warstwowy deser z biszkoptami w wódce
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę (3 szklanki) przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kogel-mogel powinien być jasny i puszysty.
- Do ubitych jajek wlać cienkim strumieniem olej, a następnie n zmianę dodawać po trochu mąki i wody.
- Gdy składniki całkowicie się połączą podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej 3 łyżki mąki.
- Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na środek tortownicy wylać niewielką porcję ciemnego ciasta, w jej środek wlać podobną porcję jasnego ciasta.
- Wlewać na środek naprzemiennie ciasto ciemne i jasne, aż do końca obu mas.
- Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 60 min lub do suchego patyczka.
Najłatwiejsze waniliowe lody domowe