Ciasto PIJAK - znakomity warstwowy deser z biszkoptami w wódce

Ciasto PIJAK - znakomity warstwowy deser z biszkoptami w wódce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pijak to wyjątkowy, wieloskładnikowy deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

To ciasto to istna eksplozja smaków, aromatów i tekstur. Na lekkim spodzie kokosowo-makowym, z aksamitnym kremem budyniowym z chrupiącymi orzechami i moczonymi w alkoholu biszkoptami. Wszsytko zalane pyszną czekoladową polewą.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka maku

  • 150 g wiórków kokosowych

  • 1/2 szklanki cukru

  • 6 białek

  •  

  • Krem:

  • 2 szklanki mleka

  • 1 cukier wanilinowy

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki cukru

  • 1 kostka masła

  •  

  • Oraz:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkopów

  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów.

  • 100 ml wódki

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostałe składniki ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 min.

  • Odlać 2/3 szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozprowadzić żółtko i obie mąki.

  • Do wrzącego mleka wlać mleko rozrobione z mąką i dokładnie wymieszać, podgrzewać chwilę, aż budyń zgęstnieje.

  • Budyń ostudzić i utrzeć z masłem na gładki krem. Wyłożyć masę na wystudzone ciasto.

  • Masę posypać posiekanymi orzechami. Biszkopty moczyć w wódce i układać na orzechach. Całość zalać polewą czekoladową.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3