Ciasto z rabarbarem, truskawkami i rodzynkami: sprawdzony przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          90 min
      
      
        
          4
      
    Truskawki i rabarbar - wiosenne i letnie połączenie idealne na pyszne ciasto. W tercecie z rodzynkami powstaje zaś przyjemna, słodko-kwaskowata delicja! Sprawdź, jak zrobić ciasto z rabarbarem i truskawkami.
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Amerykański placek z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Polecamy również inne dania z rabarbarem:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
 - 6 łyżek cukru pudru
 - szczypta soli
 - 250 g masła
 - około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
 - Nadzienie:
 - 700 g rabarbaru
 - 200 g truskawek
 - 50 g rodzynek
 - paczka cukru wanilinowego
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier puder, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło.
 - Miksuj przez ok. 1 minutę, aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcieraj wszystko palcami).
 - Dodawaj stopniowo wodę i jeszcze przez chwilkę miksuj lub zagniataj ręką, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną część.
 - Uformuj z niego kulę, podziel na 2 części, włóż w woreczek i wstaw do lodówki na godzinę.
 - Tortownicę o średnicy ok. 27 cm posmaruj grubo masłem.
 - Rabarbar opłucz, odetnij liście, łodygi pokrój na 1 cm kawałki. Truskawki pokrój w słupki. Rabarbar i truskawki włóż do dużej miski.
 - Formę wylep jedną połówką ciasta - dno i około 2 cm boków. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić palcami. Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki.
 - Drugą część ciasta rozwałkuj na placek, podsypując mąką. Wytnij paski (radełkiem lub nożem) szerokości palca wskazującego.
 - Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
 - Do rabarbaru i truskawek dodaj namoczone rodzynki, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj dłońmi i wyłóż na spodzie. Na wierzchu połóż paski z ciasta, układając z nich kratkę.
 - Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut. Przestudź i posyp cukrem pudrem.