Ciasto z rabarbarem, truskawkami i rodzynkami: sprawdzony przepis

Agnieszka Grotek
ciasto-z-rabarbarem-truskawkami-i-rodzynkami-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Rabarbar i truskawki są idealne do wypieków
średni
90 min
4

Truskawki i rabarbar - wiosenne i letnie połączenie idealne na pyszne ciasto. W tercecie z rodzynkami powstaje zaś przyjemna, słodko-kwaskowata delicja! Sprawdź, jak zrobić ciasto z rabarbarem i truskawkami.

Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Amerykański placek z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową

Polecamy również inne dania z rabarbarem:

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
  •  
  • Nadzienie:
  • 700 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 50 g rodzynek
  • paczka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier puder, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło.
  • Miksuj przez ok. 1 minutę, aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcieraj wszystko palcami).
  • Dodawaj stopniowo wodę i jeszcze przez chwilkę miksuj lub zagniataj ręką, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną część.
  • Uformuj z niego kulę, podziel na 2 części, włóż w woreczek i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Tortownicę o średnicy ok. 27 cm posmaruj grubo masłem.
  • Rabarbar opłucz, odetnij liście, łodygi pokrój na 1 cm kawałki. Truskawki pokrój w słupki. Rabarbar i truskawki włóż do dużej miski.
  • Formę wylep jedną połówką ciasta - dno i około 2 cm boków. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić palcami. Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki.
  • Drugą część ciasta rozwałkuj na placek, podsypując mąką. Wytnij paski (radełkiem lub nożem) szerokości palca wskazującego.
  • Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
  • Do rabarbaru i truskawek dodaj namoczone rodzynki, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj dłońmi i wyłóż na spodzie. Na wierzchu połóż paski z ciasta, układając z nich kratkę.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut. Przestudź i posyp cukrem pudrem.
Agnieszka Grotek