Ciasto marcepanowe z żurawiną

Ciasto marcepanowe z żurawiną
Autor: Shutterstock Ciasto marcepanowe z żurawiną sprawdzi się w niedzielne leniwe popołudnie.
łatwy
60 min
4

Ciasto marcepanowe z żurawiną pięknie prezentuje się na stole i wspaniale smakuje. Wykorzystaj nasz przepis i zaskocz swoich bliskich w święta takim wypiekiem!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 100 g miękkiego marcepanu
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 125 g mąki
  • 125 g mąki kukurydziane
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g suszonych żurawin + 1 łyżeczka mąki
  •  
  • Syrop:
  • sok z 1 pomarańczy 
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe rumu
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło lub margarynę rozetrzeć w misce na kremową masę. Marcepan pokroić na małe kawałki i wraz z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, jajkami i solą stopniowo dodawać do masła. Ucierać przez 6-8 minut aż do uzyskania kremowej masy.
  • Mąkę zmieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do kremowej masy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać żurawiny i wymieszać.
  • Ciasto włożyć do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 90 minut. Przykryć ciasto, żeby się zbyt mocno nie zarumieniło.
  • Sok pomarańczowy z cukrem gotować przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Dodać rum. Polać upieczone, gorące ciasto syropem pomarańczowym. Pozostawić do ostygnięcia i zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1-2 dni. Posypać cukrem pudrem.