Błyskawiczny deser z jabłkami. Pyszny, prosty i bez pieczenia

szybki deser z jabłek
Autor: Shutterstock Jak zrobić pyszne jabłka w cieście bez pieczenia? Odpowiedź znajduje się w przepisie.
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Obłędny deser z jabłkami w roli głównej to pomysł na małe co nieco, kiedy tylko najdzie ochota na coś słodkiego. Przepis jest wyjątkowo prosty, a wszystkie składniki możecie mieć w domu. Jak zrobić deser z jabłek? Sprawdźcie ten przepis.

Jak zrobić deser z jabłek?

Ten szybki deser z jabłek w 5 minut to propozycja dla tych, którzy lubią domowe słodkości, ale nie mają za dużo wolnego czasu. Najpierw należy zrobić ciasto z mąki pszennej, jajek, cukru, mleka, oleju, jogurtu naturalnego i proszku do pieczenia. Do ciasta dodaje się pokrojone w kostkę jabłka, ale można też zetrzeć je na tarce. Z ciasta formuje się okrągłe i płaskie ciasteczka, a następnie smaży kilka minut w głębokim oleju. Po usmażeniu warto odstawić je na kilka minut, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Przepis na deser z jabłek

  • Ten przepis warto zapisać. Jest łatwy i sprawdzony. Chrupiące jabłka w cieście robi się w kilku prostych krokach.
  • Przygotowanie deseru z jabłkami nie zajmuje wiele czasu. Jest to naprawę szybki przepis na obłędny deser jabłkowy.
  • Aby zrobić doskonały deser z jabłkami, potrzebne są produkty, które prawie zawsze są w domu. Jabłka, mąką pszenna, jajka, cukier, mleko, olej, jogurt czy proszek do pieczenia to wszystkie składniki, z których robi się to smakowite małe danie.
  • Smak ciasta podkręci szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika, które idealnie łączą się z jabłkami.

Z czym podawać deser z jabłek?

Pyszne jabłka w cieście to pomysł na deser, który sprawdzi się zawsze. Będzie smakował każdemu bez względu na porę dnia czy roku. Można podać go po rodzinnym obiedzie. W towarzystwie bitej śmietany lub domowych lodów zrobi oszołamiającą karierę na stole. Chociaż jest to deser, sprawdzi się także jako słodka przekąska w ciągu dnia lub drugie śniadanie. Pysznie smakuje z kawą i herbatą. Chrupiące jabłka można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

SKŁADNIKI

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i wlać jogurt naturalny. Wymieszać.
  • Cały czas mieszając, wąskim strumieniem wlewać olej i mleko.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Obrane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do ciasta i wymieszać.
  • Z ciasta uformować okrągłe ciasteczka i odkładać na deskę. W środku można zrobić dziurkę.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim jabłka w cieście, aż staną się rumiane. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
więcej