Błyskawiczny deser z jabłkami. Pyszny, prosty i bez pieczenia
Dieta wegetariańska
Obłędny deser z jabłkami w roli głównej to pomysł na małe co nieco, kiedy tylko najdzie ochota na coś słodkiego. Przepis jest wyjątkowo prosty, a wszystkie składniki możecie mieć w domu. Jak zrobić deser z jabłek? Sprawdźcie ten przepis.
Jak zrobić deser z jabłek?
Ten szybki deser z jabłek w 5 minut to propozycja dla tych, którzy lubią domowe słodkości, ale nie mają za dużo wolnego czasu. Najpierw należy zrobić ciasto z mąki pszennej, jajek, cukru, mleka, oleju, jogurtu naturalnego i proszku do pieczenia. Do ciasta dodaje się pokrojone w kostkę jabłka, ale można też zetrzeć je na tarce. Z ciasta formuje się okrągłe i płaskie ciasteczka, a następnie smaży kilka minut w głębokim oleju. Po usmażeniu warto odstawić je na kilka minut, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Przepis na deser z jabłek
- Ten przepis warto zapisać. Jest łatwy i sprawdzony. Chrupiące jabłka w cieście robi się w kilku prostych krokach.
- Przygotowanie deseru z jabłkami nie zajmuje wiele czasu. Jest to naprawę szybki przepis na obłędny deser jabłkowy.
- Aby zrobić doskonały deser z jabłkami, potrzebne są produkty, które prawie zawsze są w domu. Jabłka, mąką pszenna, jajka, cukier, mleko, olej, jogurt czy proszek do pieczenia to wszystkie składniki, z których robi się to smakowite małe danie.
- Smak ciasta podkręci szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika, które idealnie łączą się z jabłkami.
Z czym podawać deser z jabłek?
Pyszne jabłka w cieście to pomysł na deser, który sprawdzi się zawsze. Będzie smakował każdemu bez względu na porę dnia czy roku. Można podać go po rodzinnym obiedzie. W towarzystwie bitej śmietany lub domowych lodów zrobi oszołamiającą karierę na stole. Chociaż jest to deser, sprawdzi się także jako słodka przekąska w ciągu dnia lub drugie śniadanie. Pysznie smakuje z kawą i herbatą. Chrupiące jabłka można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
SKŁADNIKI
- 450 g mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i wlać jogurt naturalny. Wymieszać.
- Cały czas mieszając, wąskim strumieniem wlewać olej i mleko.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Obrane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do ciasta i wymieszać.
- Z ciasta uformować okrągłe ciasteczka i odkładać na deskę. W środku można zrobić dziurkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim jabłka w cieście, aż staną się rumiane. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.