Blenduję daktyle i te składniki. W 20 minut mam pyszną i zdrową przekąskę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z daktyli? Te suszone owoce są pyszne, zdrowe i można je wykorzystać w wielu przepisach na słodkie przekąski. Jednym z nich są wyborne trufle czekoladowe, które urzekają obłędnym smakiem. To zdrowy deser, który nie zawiera białego cukru. Zobaczcie, jak zrobić domowe trufle czekoladowe z daktyli i poznajcie sprawdzony przepis na tę fit przekąskę.
Z czego robi się trufle czekoladowe?
Trufle to czekoladki, które pochodzą z Francji, ale są znane na całym świecie. Bombonierki można kupić w wielu polskich sklepach, jednak warto przygotować je samodzielnie. W tym sprawdzonym przepisie domowe trufle są nie tylko wyjątkowo smaczne. Jak smakują trufle czekoladowe? Ich smak jest łagodny i w sam raz słodki. To zdrowa słodka przekąska bez białego cukru. Do przygotowania wystarczy tylko pięć produktów.
Jakie składniki są więc potrzebne, aby zrobić w domu pyszne fit trufle czekoladowe? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko pięć łatwo dostępnych i pełnych zdrowia artykułów spożywczych.
- suszone daktyle
- orzechy włoskie
- kakao
- cukier z prawdziwą wanilią
- olej kokosowy
Jak zrobić trufle z daktyli?
Pełne smaku i prozdrowotnych składników odżywczych trufle czekoladowe z daktyli nie są trudne i bez problemu można je zrobić w domu. Przepis na tę wyborną przekąskę nie jest skomplikowany, a czas przygotowania to tylko niewiele ponad kwadrans. Przyda się mocny blender.
Jak więc zrobić domowe czekoladowe trufle z daktyli i orzechów włoskich? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Warto pamiętać, aby po przygotowaniu zdrowe trufle schłodzić w lodówce.
- 1. krok – namoczenie daktyli w ciepłej wodzie
- 2. krok – zmielenie daktyli i orzechów włoskich
- 3. krok – zmiksowanie masy daktylowej z kakao, cukrem z wanilią i olejem kokosowym
- 4. krok – uformowanie trufli o obtoczenie ich w kakao
- 5. krok – schłodzenie zdrowych trufli z daktyli w lodówce
Jak podawać trufle z daktyli?
Obłędne trufle czekoladowe, które robi się z daktyli i orzechów włoskich, to wyborna i zdrowa przekąska. Sprawdzą się też na deser. Można je zabrać ze sobą na wynos i zjeść, kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Fit trufle daktylowe od czasu do czasu można jeść na diecie odchudzającej.
Przygotowane według tego przepisu pyszne domowe trufle z daktyli obtacza się w kakao, ale można wykorzystać też inne produkty. Zdrowe czekoladki pysznie łączą się z wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami czy migdałami. Sprawdzi się też sezam. W każdej wersji smakują wyśmienicie, więc warto skorzystać z tego przepisu i przygotować domowe trufle z daktyli bez białego cukru.
SKŁADNIKI
- 200 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao + do obtoczenia
- 1 łyżka oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone daktyle przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Odstawić na 15 minut, aby stały się miękkie. Następnie odcedzić i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Miękkie daktyle i orzechy włoskie przełożyć do blendera i zmiksować na gładko.
- Wsypać kakao i cukier z wanilią. Dodać olej kokosowy. Miksować, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Z daktylowej masy uformować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtoczyć w kakao.
- Ułożyć w pojemniku lub na talerzu i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.