Blenduję daktyle i te składniki. W 20 minut mam pyszną i zdrową przekąskę

trufle z daktyli
Autor: Shutterstock Domowe trufle zrobisz z tych składników. Są pyszne, zdrowe i nie ma w nich grama cukru
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z daktyli? Te suszone owoce są pyszne, zdrowe i można je wykorzystać w wielu przepisach na słodkie przekąski. Jednym z nich są wyborne trufle czekoladowe, które urzekają obłędnym smakiem. To zdrowy deser, który nie zawiera białego cukru. Zobaczcie, jak zrobić domowe trufle czekoladowe z daktyli i poznajcie sprawdzony przepis na tę fit przekąskę.

Z czego robi się trufle czekoladowe?

Trufle to czekoladki, które pochodzą z Francji, ale są znane na całym świecie. Bombonierki można kupić w wielu polskich sklepach, jednak warto przygotować je samodzielnie. W tym sprawdzonym przepisie domowe trufle są nie tylko wyjątkowo smaczne. Jak smakują trufle czekoladowe? Ich smak jest łagodny i w sam raz słodki. To zdrowa słodka przekąska bez białego cukru. Do przygotowania wystarczy tylko pięć produktów.

Jakie składniki są więc potrzebne, aby zrobić w domu pyszne fit trufle czekoladowe? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko pięć łatwo dostępnych i pełnych zdrowia artykułów spożywczych.

  • suszone daktyle
  • orzechy włoskie
  • kakao
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • olej kokosowy

Jak zrobić trufle z daktyli?

Pełne smaku i prozdrowotnych składników odżywczych trufle czekoladowe z daktyli nie są trudne i bez problemu można je zrobić w domu. Przepis na tę wyborną przekąskę nie jest skomplikowany, a czas przygotowania to tylko niewiele ponad kwadrans. Przyda się mocny blender.

Jak więc zrobić domowe czekoladowe trufle z daktyli i orzechów włoskich? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Warto pamiętać, aby po przygotowaniu zdrowe trufle schłodzić w lodówce.

  • 1. krok – namoczenie daktyli w ciepłej wodzie
  • 2. krok – zmielenie daktyli i orzechów włoskich
  • 3. krok – zmiksowanie masy daktylowej z kakao, cukrem z wanilią i olejem kokosowym
  • 4. krok – uformowanie trufli o obtoczenie ich w kakao
  • 5. krok – schłodzenie zdrowych trufli z daktyli w lodówce

Jak podawać trufle z daktyli?

Obłędne trufle czekoladowe, które robi się z daktyli i orzechów włoskich, to wyborna i zdrowa przekąska. Sprawdzą się też na deser. Można je zabrać ze sobą na wynos i zjeść, kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Fit trufle daktylowe od czasu do czasu można jeść na diecie odchudzającej.

Przygotowane według tego przepisu pyszne domowe trufle z daktyli obtacza się w kakao, ale można wykorzystać też inne produkty. Zdrowe czekoladki pysznie łączą się z wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami czy migdałami. Sprawdzi się też sezam. W każdej wersji smakują wyśmienicie, więc warto skorzystać z tego przepisu i przygotować domowe trufle z daktyli bez białego cukru.

SKŁADNIKI

  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao + do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone daktyle przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Odstawić na 15 minut, aby stały się miękkie. Następnie odcedzić i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Miękkie daktyle i orzechy włoskie przełożyć do blendera i zmiksować na gładko.
  • Wsypać kakao i cukier z wanilią. Dodać olej kokosowy. Miksować, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Z daktylowej masy uformować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtoczyć w kakao.
  • Ułożyć w pojemniku lub na talerzu i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej