Bajeczne batoniki czekoladowe: łatwy przepis na domowe słodycze
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Domowe batoniki czekoladowe zawsze cieszą się powodzeniem. Świetnie nadają się na prezent dla kogoś bliskiego i kochanego. Do tego są zdrowe i pyszne.
Sól dodana do słodkich potraw wzmaga uczucie słodyczy, mimo że cukru dodano mniej niż zazwyczaj
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g daktyli bez pestek
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki masła fistaszkowego z orzeszków ziemnych
- 100 g orzeszków ziemnych
- 50 g orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle zalać wrzącą wodą i moczyć około 20 minut. Następnie odsączyć i zblendować.
- Orzechy ziemne posiekać na nierówne kawałki lub pokruszyć za pomocą tłuczka. Orzechy włoskie nieco posiekać na większe kawałki.
- W rondelku rozpuścić czekoladę razem z masłem. Nie gotować.
- W misce wymieszać rozdrobnione daktyle, orzechy, czekoladową masę, masło z orzeszków ziemnych oraz cynamon i szczyptę soli.
- Masę przełożyć do płaskiego naczynka, wyrównać powierzchnię.
- Batoniki wstawić do lodówki, aby stężały. Następnie pokroić w prostokąty lub kwadraty.
- Podawać do czarnej kawy.