Babka czereśniowa bez pieczenia - pomysłowy przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Znamy dobrze placki z czereśniami oraz wszelkie budynie i kisiele przygotowywane na bazie tego owocu. Dziś podajemy mało znany przepis na oryginalną babkę czereśniową, która nie wymaga pieczenia!
SKŁADNIKI
- masło
- 8 kromek chałki (bez skórki) lub brioszy lub 6 bułeczek maślanych
- 750 g czereśni (bez pestek)
- 125 g cukru pudru
- bita śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Lekko wysmarować masłem formę o kształcie stożka (o poj. 0,9-1 l). Wyłożyć spód formy jedną lub dwiema kromkami pieczywa. Wyłożyć boki formy pieczywem - można go przyciąć, żeby pasował.
- Czereśnie wysypać na patelnię i posypać cukrem pudrem. Patelnię podgrzewać na małym ogniu, tak żeby cukier się stopił, a czereśnie zaczęły puszczać soki. Gdy już czereśnie przybiorą formę konfitury, zdjąć patelnię z kuchenki i odstawić do ostygnięcia.
- Z czereśniowego przecieru odsączyć dwie łyżki stołowe soku z czereśni. Po przestygnięciu czereśnie wraz z sokiem należy ostrożnie wlać - lub nałożyć łyżką - do wyłożonej chlebem formy. Czereśnie przykryć pozostałymi kromkami pieczywa, tak żeby cała powierzchnia była szczelna. Następnie należy położyć talerz o wielkości i kształcie formy, w której jest deser. Talerz dodatkowo obciążyć ciężką puszką lub słoikiem.
- Przygotowaną formę z deserem, dociążoną słoikiem, należy włożyć do lodówki. Deser powinien się chłodzić przez osiem godzin.
- Po tym czasie formę z deserem należy wyjąć z lodówki i zdjąć dociążający słoik z talerza. Łapiąc za górę formy i przyłożony do dołu talerz należy następnie bardzo delikatnie, ostrożnie, przekręcić formę - tak, by była do góry nogami, z talerzem na spodzie. Delikatnymi ruchami należy wyjąć ciasto z formy na talerz, tak by nie uszkodzić babki. Odlanym wcześniej sokiem z czereśni należy polać te części zewnętrznej warstwy z chleba, które jeszcze nie nasiąknęły czereśniami.
- Deser można teraz pokryć bitą śmietaną i kroić jak babkę.