Ananasowy sernik z wiśniami pieczony do góry nogami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Ananasowy sernik pieczony do góry nogami wygląda smakowicie i jeszcze lepiej smakuje. Jest łatwy do przygotowania, a zadowoli podniebienia wszystkich smakoszy - i tych najmłodszych, i tych trochę starszych.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
300 g masła (w temperaturze pokojowej)
pół szklanki brązowego cukru
14 plastrów ananasa z puszki
20 wisienek kandyzowanych
3/4 szklanki białego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki mąki
łyżeczka soli
ćwierć łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki śmietany
Masa serowa:
pół kilograma białego sera, rozdrobnionego, w temperaturze pokojowej
puszka skondensowanego mleka
skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj 2 wyłożone pergaminem lub papierem do pieczenia tortownice o średnicy 23 cm.
- W niewielkiej misce utrzyj 100 g masła z brązowym cukrem. Podziel masę na pół i umieść cienką warstwę na spodzie każdej z tortownic.
- Na masę wyłóż plastry ananasa i wypełnij otwory w nich wkładając do każdego wisienkę.Wypełnij także przestrzenie pomiędzy plastrami.
- W dużej misce utrzyj pozostałą część masła z cukrem. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj.
- Dołóż śmietanę i trochę soku ananasowego, połącz składniki i przełóż masę do przygotowanych tortownic. Piecz ok. 35 min.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 15 minut do ostygnięcia. Następnie wyłóż ciasto na blat do góry nogami.
- Przygotuj masę serową: Utrzyj ser na gładką masę, dodaj skondensowane mleko, cytrynę i wanilię.
- Wyłóż masę na przygotowane wcześniej ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.
- Gdy masa serowa się ściśnie, wyjmij ciasto, przykryj pozostałą warstwą ciasta.