Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą: sprawdzony przepis

2021-03-29
Majki
zapiekanka-z-tunczykiem-i-cebula-jak-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Domowa zapiekanka to zawsze dobry pomysł na pożywny, łatwy w przygotowaniu obiad
łatwy
50 min
4

Domowa zapiekanka sprawdzi się wtedy, kiedy nie masz pomysłu na szybki i tani obiad. To jedno z najprostszych dań, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego. Poniżej znajdziesz przepis na zapiekankę z tuńczykiem  i cebulą. Przekonaj się, jakie to proste.

SKŁADNIKI

  • 5 średnich czerwonych cebul
  • 2 puszki tuńczyka
  • oliwa z oliwek
  • 2 duże pomidory
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 8 plasterków mozzarelli
  • sól
  • oregano
  • biały ocet winny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od cebuli. Należy je obrać i pokroić w cienkie paski, później przepłukać w wodzie z solą i occie winnym.
  • Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Pieczywo tostowe zmiksować i zmielić z dwoma łyżkami parmezanu.
  • Naczynie żaroodporne posypać mniej więcej 2/3 zmiksowanego pieczywa. Na tym położyć warstwę cebuli (połowę), połowę pomidorów, przyprawić solą i oregano. Na to wszystko wyłożyć warstwę tuńczyka i plastry mozzarelli.
  • Wyłożyć resztę cebuli i pomidorów, a na to rozdrobnione tosty. Na koniec posypać wszystko 2 łyżkami parmezanu i pokropić oliwą z oliwek.
  • Naczynie przykryć folią aluminiową. Wstawić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze ok. 200 st. C. przez ok. 35 minut. Po tym czasie należy włączyć termoobieg i zdjąć folię, aby by wierzchnia warstwa zapiekanki z tuńczykiem i cebula się zarumieniła.
Majki