Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Domowa zapiekanka sprawdzi się wtedy, kiedy nie masz pomysłu na szybki i tani obiad. To jedno z najprostszych dań, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego. Poniżej znajdziesz przepis na zapiekankę z tuńczykiem i cebulą. Przekonaj się, jakie to proste.
SKŁADNIKI
- 5 średnich czerwonych cebul
- 2 puszki tuńczyka
- oliwa z oliwek
- 2 duże pomidory
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 4 łyżki startego parmezanu
- 8 plasterków mozzarelli
- sól
- oregano
- biały ocet winny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od cebuli. Należy je obrać i pokroić w cienkie paski, później przepłukać w wodzie z solą i occie winnym.
- Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Pieczywo tostowe zmiksować i zmielić z dwoma łyżkami parmezanu.
- Naczynie żaroodporne posypać mniej więcej 2/3 zmiksowanego pieczywa. Na tym położyć warstwę cebuli (połowę), połowę pomidorów, przyprawić solą i oregano. Na to wszystko wyłożyć warstwę tuńczyka i plastry mozzarelli.
- Wyłożyć resztę cebuli i pomidorów, a na to rozdrobnione tosty. Na koniec posypać wszystko 2 łyżkami parmezanu i pokropić oliwą z oliwek.
- Naczynie przykryć folią aluminiową. Wstawić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze ok. 200 st. C. przez ok. 35 minut. Po tym czasie należy włączyć termoobieg i zdjąć folię, aby by wierzchnia warstwa zapiekanki z tuńczykiem i cebula się zarumieniła.