Wigilijny karp z pieczarkami
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Jak przyrządzić wigilijnego karpia oryginalnie i ze smakiem? Proponujemy przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami. Przygotowujemy go nie na patelni lecz w piekarniku. Wtedy dzwonka wychodzą miękkie, kruche i wilgotne. Spróbuj, jak smakuje wigilijny karp w tej wersji!
Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami.
Sprawdź również >>> Karp zapiekany w śmietanie
SKŁADNIKI
- 1 karp średniej wielkości
- 30 dag pieczarek
- 2 małe cebule
- 1 cytryna
- kolendra
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia dokładnie oczyścić, umyć, podzielić na dzwonka. Przyprawić, polać sokiem z cytryny i odstawić na ok. pół godziny w chłodne miejsce.
- W tym czasie umyć, oczyścić i pokroić w plasterki pieczarki. Podsmażyć je wraz z pokrojoną drobno cebulą.
- W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem położyć dzwonka karpia, przykryć je pieczarkami z cebulą i zapiekać ok. 40 min.