Wigilijny karp z pieczarkami

2021-03-29
Karp
Autor: thinkstockphotos.com Karp wigilijny może być przyrządzany na wiele sposób w zależności od regionu i tradycji rodzinnej 
łatwy
70 min
4

Jak przyrządzić wigilijnego karpia oryginalnie i ze smakiem? Proponujemy przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami. Przygotowujemy go nie na patelni lecz w piekarniku. Wtedy dzwonka wychodzą miękkie, kruche i wilgotne. Spróbuj, jak smakuje wigilijny karp w tej wersji!

Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami.

Sprawdź również >>> Karp zapiekany w śmietanie

SKŁADNIKI

  • 1 karp średniej wielkości
  • 30 dag pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 cytryna
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia dokładnie oczyścić, umyć, podzielić na dzwonka. Przyprawić, polać sokiem z cytryny i odstawić na ok. pół godziny w chłodne miejsce.
  • W tym czasie umyć, oczyścić i pokroić w plasterki pieczarki. Podsmażyć je wraz z pokrojoną drobno cebulą.
  • W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem położyć dzwonka karpia, przykryć je pieczarkami z cebulą i zapiekać ok. 40 min.