Wigilijny karp w sosie pietruszkowym

Wigilijny karp w sosie pietruszkowy
Autor: Shutterstock Karp gotowany na parze lub grillowany ma dużo mniej kalorii od karpia smażonego. 
łatwy
30 min
4

Przepis na dietetycznego karpia wigilijnego w delikatnym sosie pietruszkowym. Karp ugotowany na parze lub grillowany jest pozbawiony tłuszczu i lekkostrawny, co z pewnością docenią osoby dbające, by w święta za dużo nie przytyć. Jak przyrządzić karpia, by nie miał za wiele kalorii i w dodatku smakował wyśmienicie? Podajemy przepis na karpia w zdrowszej wersji.

Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami

Sprawdź także >>> Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz

SKŁADNIKI

  • 60 dag młodego karpia
  • 1/2 litra mleka
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • kilka liści pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzwonka lub filety z karpia ugotuj na parze lub usmaż na patelni grillowej.
  • Zagotuj 350 ml mleka. Pozostałą ilość mleka wymieszaj z mąką.
  • Zawiesinę oraz masło dodaj do gotującego się mleka. Gotuj 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.
  • Do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  • Ugotowaną lub usmażoną rybę polej sosem i ozdób natką. Podawaj z pieczywem pszennym.