Wigilijny karp po żydowsku - tradycyjny PRZEPIS

Wigilijny karp po żydowsku, tradycyjny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Nie tylko karp, ale także faszerowany szczupak to ryby tradycyjnie przygotowywane na świąteczny stół.
łatwy
70 min
4

Karp po żydowsku, czyli ryba faszerowana na słodko z rodzynkami i migdałami, to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Wypróbuj przepis na karpia po żydowsku w galarecie i zachwyć jego smakiem gości. Oto karp po żydowsku, czyli tradycyjny gefilte fisz, przygotowany według sprawdzonej receptury.

Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer orazKarp po żydowsku w galarecie

Sprawdź również >>> Karp smażony w sosie jogurtowym

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg karpia
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 marchewka
  • nieduży por
  • 1 cebula,
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 10 dag opakowania rodzynek
  • płatki migdałów
  • natka pietruszki
  • 1 bułka do namoczenia
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • kostka warzywna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia filetujemy, tak aby nie uszkodzić skóry. (Sprawdź tutaj, jak to zrobić.)
  • Mięso mielimy, a z pozostałych części ryby oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, gotujemy wywar na małym ogniu przez 30-40 min. Następnie odcedzamy rosół.
  • Do zmielonego fileta dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, namoczoną małą bułkę, 1 jajko, sól, pieprz oraz 5 dag rodzynek.
  • Przygotowanym farszem nadziewamy skórę karpia, zszywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 min.
  • Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek i zalewamy galaretką.
  • Dekorujemy rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną. Wstawiamy do lodówki.