Wigilijna ryba: przepis na karpia cebulowego

2021-03-29
karp smażony
Autor: Karolina Wrona Karp wigilijny - przed smażeniem zamarynuj dzwonka w cebuli
łatwy
30 min
4

Na tak przygotowany karp na wigilię skuszą się nawet ci, którzy za rybą nie przepadają. Cebulowy karp smakuje mniej „błotniście”, ponieważ cebula pozbawia karpia tego charakterystycznego posmaku. Podpowiadamy, jak przyrządzić smacznego karpia w cebuli.

Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami

Sprawdź również >>> Karp zapiekany z pieczarkami

SKŁADNIKI

  • 6 dzwonków karpia
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia cebulowego zacznij przygotowywać dzień przed wigilią, smaż rybę tuż przed podaniem na świąteczna kolację. Obierz i pokrój w plastry cebule, a dzwonka karpia umyj i osusz.
  • Przygotuj hermetycznie zamykany pojemnik, na jego dnie ułóż warstwę cebuli, na to całą rybę i resztę cebuli. Nie sól w tym momencie ani ryby, ani cebuli! Zamknij pojemnik, wstaw do lodówki na dobę.
  • Następnego dnia tuż przed smażeniem wyjmij rybę z cebuli, delikatnie oprósz dzwonka mąką, posól i smaż na rozgrzanym oleju. Możesz udekorować płatkami migdałowymi. Podawaj od razu na stół.