Świeże śledzie w cieście piwnym [przepis]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Świeże śledzie w cieście piwnym bardzo dobrze odnajdą się wśród świątecznych potraw, ale również sprawdzą się w dzień powszedni. Wszystko zależy od tego, jak smażone śledzie podasz. Z marynowanym warzywami i sosem tatarskim będą świetnie smakowały podczas uroczystej Wigilii. Podane z surówką z kiszonej kapusty i opiekanymi ziemniakami będą stanowić pełnowartościowy posiłek w postny piątek. Jeśli chcesz podać oryginalne, pyszne danie, to przepis na śledzie w cieście piwnym jest dla Ciebie.
Polecamy również inne przepisy z udziałem świeżych śledzi na: świeże śledzie smażone, śledzie na ciepło po skandynawsku, śledzie zapiekane po szwedzku.
SKŁADNIKI
- 4 świeże sprawione śledzie
- jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki piwa
- oliwa lub olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże śledzie umyj w środku i na wierzchu, odetnij płetwy, skrop sokiem z cytryny, posól i odstaw do lodówki na 30 minut. (Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj).
- Mąkę zmiksuj z piwem, jajkiem, szczyptą soli, pieprzu i papryki.
- Śledzie zanurz w cieście i usmaż z obu stron na gorącym tłuszczu.