Świeże śledzie w cieście piwnym [przepis]

Świeże śledzie w cieście piwnym
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie w cieście piwnym to pyszna przekąska na każdą okazję
łatwy
20 min
4

Świeże śledzie w cieście piwnym bardzo dobrze odnajdą się wśród świątecznych potraw, ale również sprawdzą się w dzień powszedni. Wszystko zależy od tego, jak smażone śledzie podasz. Z marynowanym warzywami i sosem tatarskim będą świetnie smakowały podczas uroczystej Wigilii. Podane z surówką z kiszonej kapusty i opiekanymi ziemniakami będą stanowić pełnowartościowy posiłek w postny piątek. Jeśli chcesz podać oryginalne, pyszne danie, to przepis na śledzie w cieście piwnym jest dla Ciebie.

Polecamy również inne przepisy z udziałem świeżych śledzi na: świeże śledzie smażoneśledzie na ciepło po skandynawskuśledzie zapiekane po szwedzku.

SKŁADNIKI

  • 4 świeże sprawione śledzie
  • jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki piwa
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże śledzie umyj w środku i na wierzchu, odetnij płetwy, skrop sokiem z cytryny, posól i odstaw do lodówki na 30 minut. (Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj).
  • Mąkę zmiksuj z piwem, jajkiem, szczyptą soli, pieprzu i papryki.
  • Śledzie zanurz w cieście i usmaż z obu stron na gorącym tłuszczu.