Sushi, którego jeszcze nie próbowałeś. Smacznie, szybko i prosto

Sushi, którego jeszcze nie próbowałeś. Smacznie, szybko i prosto
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Zapiekanka sushi cieszy się ostatnio ogromną popularnością. Wygląda niesamowicie, jest w miarę prosta w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Jeśli jednak wolimy mniejsze kawałki jeśli chodzi o nasze sushi, możemy przygotować te efektowne kubeczki sushi. Nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie się prezentują.

Obiad jakich mało. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje

Pyszne, proste i niesamowicie wyglądające. Te kubeczki sushi to idealny pomysł na ciekawy obiad, jak i  niezwykłą przekąskę. Są proste w przygotowaniu, choć nieco trzeba się pobawić jeśli chodzi o składanie ich. Jest to jednak całkowicie tego wart, bo nasze kubeczki wychodzą niesamowicie.

To prosty sposób na coś ciekawego, który jest zainspirowany popularna w ostatnim czasie zapiekanką sushi. Jeśli chcielibyśmy ją przygotować możemy sięgnąć do tego przepisu. To proste danie szybko się stało hitem internetu i naprawdę warto go spróbować.

Nasz kubeczki mogą na pierwszy rzut oka wydawać się czymś niezwykle prostym i niekoniecznie zachęcającym do jedzenia. Jest to jednak świetne połączenie smaku, które dodatkowo przepięknie wygląda na talerzu.

Jak i w zwykłym sushi, nasze dodatki możemy dobrać tak jak chcemy. Choć jeśli zależy nam np. na tatarze z tuńczyka, będziemy musieli dodać do później, już po upieczeniu naszych kubeczków. To proste danie sprawdzi się perfekcyjnie dla każdego. Naprawdę warto go spróbować.

SKŁADNIKI

  • 4 arkusze nori
  • 1,5 szklanki ciepłego, ugotowanego ryżu do sushi
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu ostrego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 400 g krewetek lub łososia
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżki białego sezamu
  • 0,5 łyżki czarnego sezamu
  • szczypiorek
  • 0,5 awokado

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Formę do muffinek smarujemy olejem.
  • Nori dzielimy na ćwiartki.
  • Układamy je w przygotowanej foremce na muffiny.
  • Ryż dokładnie mieszamy z octem.
  • Wilgotnymi dłońmi nakładamy ryż na nori i dociskamy.
  • Majonez i ostry oso mieszamy w miseczce.
  • 1/4 sosy odkładamy.
  • Do majonezu dodajemy sos sojowy i przygotowane oraz oczyszczone krewetki.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Krewetki nakładamy na ryż.
  • Pieczemy nasze kubeczki około 8 minut.
  • W tym czasie mieszamy bułkę tarta z olejem.
  • Wyciągamy piekarnika i posypujemy bułką tartą.
  • Wkładamy do piekarnika na kolejne 6 minut.
  • Ostrożnie wyjmujemy z foremek, polewamy majonezem, posypujemy sezamem, szczypiorkiem i posiekanym awokado.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej