Sushi, którego jeszcze nie próbowałeś. Smacznie, szybko i prosto
 
                  Dieta bezglutenowa
Zapiekanka sushi cieszy się ostatnio ogromną popularnością. Wygląda niesamowicie, jest w miarę prosta w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Jeśli jednak wolimy mniejsze kawałki jeśli chodzi o nasze sushi, możemy przygotować te efektowne kubeczki sushi. Nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie się prezentują.
Obiad jakich mało. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje
Pyszne, proste i niesamowicie wyglądające. Te kubeczki sushi to idealny pomysł na ciekawy obiad, jak i niezwykłą przekąskę. Są proste w przygotowaniu, choć nieco trzeba się pobawić jeśli chodzi o składanie ich. Jest to jednak całkowicie tego wart, bo nasze kubeczki wychodzą niesamowicie.
To prosty sposób na coś ciekawego, który jest zainspirowany popularna w ostatnim czasie zapiekanką sushi. Jeśli chcielibyśmy ją przygotować możemy sięgnąć do tego przepisu. To proste danie szybko się stało hitem internetu i naprawdę warto go spróbować.
Nasz kubeczki mogą na pierwszy rzut oka wydawać się czymś niezwykle prostym i niekoniecznie zachęcającym do jedzenia. Jest to jednak świetne połączenie smaku, które dodatkowo przepięknie wygląda na talerzu.
Jak i w zwykłym sushi, nasze dodatki możemy dobrać tak jak chcemy. Choć jeśli zależy nam np. na tatarze z tuńczyka, będziemy musieli dodać do później, już po upieczeniu naszych kubeczków. To proste danie sprawdzi się perfekcyjnie dla każdego. Naprawdę warto go spróbować.
SKŁADNIKI
- 4 arkusze nori
- 1,5 szklanki ciepłego, ugotowanego ryżu do sushi
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka sosu ostrego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 400 g krewetek lub łososia
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżki białego sezamu
- 0,5 łyżki czarnego sezamu
- szczypiorek
- 0,5 awokado
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Formę do muffinek smarujemy olejem.
- Nori dzielimy na ćwiartki.
- Układamy je w przygotowanej foremce na muffiny.
- Ryż dokładnie mieszamy z octem.
- Wilgotnymi dłońmi nakładamy ryż na nori i dociskamy.
- Majonez i ostry oso mieszamy w miseczce.
- 1/4 sosy odkładamy.
- Do majonezu dodajemy sos sojowy i przygotowane oraz oczyszczone krewetki.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Krewetki nakładamy na ryż.
- Pieczemy nasze kubeczki około 8 minut.
- W tym czasie mieszamy bułkę tarta z olejem.
- Wyciągamy piekarnika i posypujemy bułką tartą.
- Wkładamy do piekarnika na kolejne 6 minut.
- Ostrożnie wyjmujemy z foremek, polewamy majonezem, posypujemy sezamem, szczypiorkiem i posiekanym awokado.
 
             
            
        ![Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje w Samui [Kraków]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-MAuP-sWZY-a3VE_tajska-zupa-krewetkowa-wg-magdy-gessler-kuchenne-rewolucje-w-samui-krakow-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        