Sos do ryby po grecku w słoiku. Wystarczy go odgrzać i usmażyć rybę w Wigilię

sos do ryby po grecku do słoika
Autor: Shutterstock Sos do ryby po grecku w słoiku to prosty przepis nie tylko dla zabieganych.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ryba po grecku to klasyczne danie wigilijne, które podaje się i na ciepło, i na zimno. Nie może zabraknąć jej na wigilijnym stole. Jej przygotowanie jest jednak czasochłonne, dlatego właśnie powstał ten przepis. Sos do ryby po grecku w słoiku można zrobić wcześniej, a przed wigilią wystarczy go odgrzać. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszny domowy sos do ryby po grecku w słoiku.

Ryba po grecku – świąteczna klasyka

Ryba po grecku to jedna z obowiązkowych potraw, która powinna pojawić się na wigilijnym stole. Serwuje się ją także podczas świąt Bożego Narodzenia. Danie jest pyszne i aromatyczne. Świetnie smakuje na ciepło i jest równie dobre po ostygnięciu. Przygotowanie domowego sosu do ryby po grecku wymaga jednak pracy i czasu. Aby go zaoszczędzić, wystarczy skorzystać z tego prostego przepisu. Aromatyczny sos można zrobić o wiele wcześniej i zamknąć go w słoikach. Po pasteryzacji zachowa świeżość, smak i aromat przez długi czas.

Jak zrobić sos do ryby po grecku w słoiku?

Przygotowanie sosu do ryby po grecku w słoiku nie jest skomplikowane. Najpierw należy ugotować warzywa, czyli marchewki, pietruszki i seler. Następnie ściera się je na tarce i przekłada do garnka. Dodaje się też podsmażona cebulę, passatę pomidorową i przyprawy. Po 20 minutach duszenia pyszny domowy sos do ryby po grecku jest gotowy. Wystarczy przełożyć go do słoików, a następnie zapasteryzować.

Jak przechowywać sos do ryby po grecku?

Słoki z sosem do ryby po grecku należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu jak szafka kuchenna. Warto zadbać o to, żeby słoiki do sosu były czyste i osuszone. W Wigilię wystarczy już tylko usmażyć rybę, podgrzać sos ze słoika i pyszne świąteczne danie jest gotowe. Chociaż jest to sos tradycyjny do ryby po grecku, słoiki można wykorzystać do innych potraw. Sos pysznie smakuje ze sztuką mięsa czy jako dodatek do przekąsek.

SKŁADNIKI

  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 2 duże pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane marchewki, pietruszki i seler przełożyć do garnka i wlać wodę. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić i po ostygnięciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w piórka cebule, aż się zeszklą.
  • Do garnka przełożyć starte warzywa i podsmażoną cebulę. Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  • Dusić około 20 minut.
  • Gorący sos przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Pasteryzować 20 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Słoiki przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
  • Wykorzystać do ryby po grecku w czasie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej