Sandacz korzenny na Wigilię zamiast karpia: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Jeśli nie przepadasz za wigilijnym karpiem, zasmakuj w tym roku w sandaczu. Przyrządź go po staropolsku – z przyprawami korzennymi i chrzanem. Podajemy przepis na pysznego korzennego sandacza idealnego zwłaszcza na Wigilię.
Polecamy też:
Przepis na sandacza w jarzynach
Przepis na łososia z kremem chrzanowym
Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie
Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii
Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta
SKŁADNIKI
- 8-10 ziaren ziela angielskiego
- kilka goździków
- 8-10 ziaren suszonego czarnego pieprzu
- 1 kg świeżego sandacza
- sól do smaku
- łyżka suszonej bazylii
- 2-3 łyżki masła
- pół szklanki startego chrzanu
- 2 duże cebule
- 2 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziele angielskie, goździki oraz pieprz utłucz starannie w moździerzu (możesz też przełożyć je w woreczku na deskę i rozgnieść tłuczkiem lub wałkiem do ciasta).
- Sandacza umyj, oczyść, pokrój w dzwonka. Natrzyj solą i bazylią. Pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
- Żaroodporny półmisek natłuść olejem lub masłem, ułóż w nim kawałki sandacza, posyp utartymi przyprawami korzennymi oraz tartym chrzanem.
- Następnie obłóż plasterkami cytryny (wcześniej wyszorowanej) oraz plastrami obranej cebuli. Ułóż na rybie drobne kawałki masła.
- Przykryj naczynie folią aluminiową lub przykrywką. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w 180 stopniach.
- Podawaj z ziemniakami albo chlebem oraz ze świeżą zieloną sałatą.