Ryba zapiekana z kukurydzą - smaczne i proste danie z piekarnika
2022-03-02
łatwy
25 min
6
Rybę zapiekaną z kukurydzą przygotowuję zawsze wtedy, gdy mam chęć na danie rybne, ale nie mam czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Składniki do tej zapiekanki przygotowuje się dosłownie w kilkanaście minut. tyle potrzeba na opanierowanie mięsa i posiekanie warzyw. Potem wszystko razem idzie do piekarnika i po godzinie obiad mam gotowy.
SKŁADNIKI
- 500 g filetów z białej ryby
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka curry
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę kroję na niewielkie kawałki, takie na jeden kęs, zalewam mlekiem i odstawiam na 1-2 godziny.
- Następnie odcedzam i kawałki ryby dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.
- Mąkę mieszam z curry i solą i panieruję w niej rybę.
- Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną oleju i wysypuje jego spód odsączoną z zalewy kukurydzą.
- Na kukurydzy układam warstwę ryby. Cebulę i selera obieram, siekam drobniutko, mieszam i wysypuję na rybę.
- Całość podlewam bulionem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zapiekam 50 minut.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej