Ryba zapiekana z kukurydzą - smaczne i proste danie z piekarnika

Ryba zapiekana z kukurydzą
Autor: Shutterstock Ryba zapiekana z kukurydzą to pomysł na szybkie danie rybne.
łatwy
25 min
6

Rybę zapiekaną z kukurydzą przygotowuję zawsze wtedy, gdy mam chęć na danie rybne, ale nie mam czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Składniki do tej zapiekanki przygotowuje się dosłownie w kilkanaście minut. tyle potrzeba na opanierowanie mięsa i posiekanie warzyw. Potem wszystko razem idzie do piekarnika i po godzinie obiad mam gotowy.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów z białej ryby
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka curry
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę kroję na niewielkie kawałki, takie na jeden kęs, zalewam mlekiem i odstawiam na 1-2 godziny.
  • Następnie odcedzam i kawałki ryby dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.
  • Mąkę mieszam z curry i solą i panieruję w niej rybę.
  • Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną oleju i wysypuje jego spód odsączoną z zalewy kukurydzą.
  • Na kukurydzy układam warstwę ryby. Cebulę i selera obieram, siekam drobniutko, mieszam i wysypuję na rybę.
  • Całość podlewam bulionem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zapiekam 50 minut.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej