Ryba zapiekana pod warzywami i tartym serem: łatwy przepis na pyszną rybę z piekarnika

Ryba zapiekana pod warzywami i tartym serem
Autor: Shutterstock Pyszny filet z białej ryby zapieczony pod pomidorami, papryką i cebulą oraz tartym serem
łatwy
30 min
4

Ryba zapiekana pod warzywami i tartym serem zachowa soczystość i będzie smakować każdemu. To sprytny sposób na smakowitą rybę prosto z pieca. Polecam!

SKŁADNIKI

  • 1 kg ryby morskiej: dorsza, mintaja, morszczuka
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 150 g majonezu
  • 100 g sera tartego, z gatunku twardych
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz cebule i pokrój na talarki. Cebulę przełóż do miski,  dodaj 100 g majonezu, przyprawę do ryb, pieprz, sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj marynatę z cebuli i majonezu do ryby i dobrze wymieszaj rękami. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut lub 1 godzinę.
  • W tym czasie pokrój pomidory na cienkie plasterki, a paprykę w paski. Ser zetrzyj drobno.
  • Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż rybę, którą polej marynatą.
  • Na każdy kawałek ryby ułóż pomidory, paprykę, zrób siatkę z pozostałego majonezu, wyciskając go z butelki z wąskim dozownikiem, i posyp serem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez pół godziny. Przed podaniem posypać natką pietruszki
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej