Ryba zapiekana pod warzywami i tartym serem: łatwy przepis na pyszną rybę z piekarnika
2021-12-21
łatwy
30 min
4
Ryba zapiekana pod warzywami i tartym serem zachowa soczystość i będzie smakować każdemu. To sprytny sposób na smakowitą rybę prosto z pieca. Polecam!
SKŁADNIKI
- 1 kg ryby morskiej: dorsza, mintaja, morszczuka
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 150 g majonezu
- 100 g sera tartego, z gatunku twardych
- 3 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz cebule i pokrój na talarki. Cebulę przełóż do miski, dodaj 100 g majonezu, przyprawę do ryb, pieprz, sól. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj marynatę z cebuli i majonezu do ryby i dobrze wymieszaj rękami. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut lub 1 godzinę.
- W tym czasie pokrój pomidory na cienkie plasterki, a paprykę w paski. Ser zetrzyj drobno.
- Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż rybę, którą polej marynatą.
- Na każdy kawałek ryby ułóż pomidory, paprykę, zrób siatkę z pozostałego majonezu, wyciskając go z butelki z wąskim dozownikiem, i posyp serem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez pół godziny. Przed podaniem posypać natką pietruszki
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?