Ryba w soli - upiecz ją tak, a będzie soczysta i nietłusta

Ryba w soli - upiecz ją tak, a będzie soczysta i nietłusta
Autor: Shutterstock Ryba pieczona w soli jest soczysta, a tłuszcz z niej przenika do soli.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ryba w soli to danie, które zawsze się udaje, choć najlepiej przygotować tak świeże ryby morskie - szczególnie te tłuste, Doskonale smakują też tak  przygotowane pstrągi, karpie i karasie oraz liny.

SKŁADNIKI

  • 2 spore ryby – wypatroszone, ale ze skórą i głową
  • 1 cytryna sparzona i pokrojona w cienkie plasterki
  • kilka gałązek koperku
  • 2 kg soli gruboziarnistej (może być też kamienna)
  • 2-3 białka
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby umyj i osusz. Do środka każdej ryby włóż 2-3 plasterki cytryny i koperek. Posyp je pieprzem.
  • Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
  • Sól wymieszaj z białkami, tak aby zrobiła się wilgotna i nabrała konsystencji mokrego piasku.
  • Połowę soli wysyp na blaszkę i ugnieć. Połóż na niej ryby i zasyp je resztę soli, tworząc zamknięty pakunek.
  • Wstaw ryby do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez 35 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij blaszkę  i za pomocą ostrego noża lub innego narzędzia „odkuj” wierzchnią skorupę i delikatnie zgarnij sól.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej