Ryba w soli - upiecz ją tak, a będzie soczysta i nietłusta
2022-11-03
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ryba w soli to danie, które zawsze się udaje, choć najlepiej przygotować tak świeże ryby morskie - szczególnie te tłuste, Doskonale smakują też tak przygotowane pstrągi, karpie i karasie oraz liny.
SKŁADNIKI
- 2 spore ryby – wypatroszone, ale ze skórą i głową
- 1 cytryna sparzona i pokrojona w cienkie plasterki
- kilka gałązek koperku
- 2 kg soli gruboziarnistej (może być też kamienna)
- 2-3 białka
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby umyj i osusz. Do środka każdej ryby włóż 2-3 plasterki cytryny i koperek. Posyp je pieprzem.
- Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
- Sól wymieszaj z białkami, tak aby zrobiła się wilgotna i nabrała konsystencji mokrego piasku.
- Połowę soli wysyp na blaszkę i ugnieć. Połóż na niej ryby i zasyp je resztę soli, tworząc zamknięty pakunek.
- Wstaw ryby do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez 35 minut.
- Po upieczeniu wyjmij blaszkę i za pomocą ostrego noża lub innego narzędzia „odkuj” wierzchnią skorupę i delikatnie zgarnij sól.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?