Ryba w soli - upiecz ją tak, a będzie soczysta i nietłusta
      2022-11-03
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ryba w soli to danie, które zawsze się udaje, choć najlepiej przygotować tak świeże ryby morskie - szczególnie te tłuste, Doskonale smakują też tak przygotowane pstrągi, karpie i karasie oraz liny.
SKŁADNIKI
- 2 spore ryby – wypatroszone, ale ze skórą i głową
 - 1 cytryna sparzona i pokrojona w cienkie plasterki
 - kilka gałązek koperku
 - 2 kg soli gruboziarnistej (może być też kamienna)
 - 2-3 białka
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby umyj i osusz. Do środka każdej ryby włóż 2-3 plasterki cytryny i koperek. Posyp je pieprzem.
 - Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
 - Sól wymieszaj z białkami, tak aby zrobiła się wilgotna i nabrała konsystencji mokrego piasku.
 - Połowę soli wysyp na blaszkę i ugnieć. Połóż na niej ryby i zasyp je resztę soli, tworząc zamknięty pakunek.
 - Wstaw ryby do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez 35 minut.
 - Po upieczeniu wyjmij blaszkę i za pomocą ostrego noża lub innego narzędzia „odkuj” wierzchnią skorupę i delikatnie zgarnij sól.
 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?