Ryba pod kruszonką - nowy pomysł na rybę

2021-03-29
Ryba pod kruszonką
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Ryba pod kruszonką to aromatyczna propozycja na danie rybne. Pachnąca melisa i ziołami prowansalskimi potrawa przypadnie do smaku każdemu. Najlepiej podać ją z ugotowanym na sypko ryżem i surówką colesław.

Zadbaj o swój wzrok! Duży wybór okularów i soczewek znajdziesz na Vision Express promocje.

SKŁADNIKI

  • 300 g polędwicy z dorsza lub łososia
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 15 listków melisy
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dorsza podzielić na porcje, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Rybę posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem, posypać ziołami o odstawić na 2-3 godziny.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, wstawić rybę i piec 15 min.
  • Masło włożyć do miski, dodać bułkę tartą, parmezan i posiekane liście melisy. Rozetrzeć palcami kruszonkę.
  • Podpieczoną rybę obtoczyć w panierce  i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec jeszcze 15 min.