Ryba pod kruszonką - nowy pomysł na rybę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ryba pod kruszonką to aromatyczna propozycja na danie rybne. Pachnąca melisa i ziołami prowansalskimi potrawa przypadnie do smaku każdemu. Najlepiej podać ją z ugotowanym na sypko ryżem i surówką colesław.
Zadbaj o swój wzrok! Duży wybór okularów i soczewek znajdziesz na Vision Express promocje.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorsza podzielić na porcje, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Rybę posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem, posypać ziołami o odstawić na 2-3 godziny.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, wstawić rybę i piec 15 min.
- Masło włożyć do miski, dodać bułkę tartą, parmezan i posiekane liście melisy. Rozetrzeć palcami kruszonkę.
- Podpieczoną rybę obtoczyć w panierce i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec jeszcze 15 min.