Ryba po podhalańsku - przepis na rybę w góralskim stylu

Ryba po podhalańsku - przepis na rybę w góralskim stylu
Autor: Shutterstock Ryba po podhalańsku to pyszne danie jednogarnkowe
łatwy
35 min
4

Ryba po podhalańsku brzmi dziwnie, wszak Podhale nie słynie z ryb. Jednak pamiętajmy o pstrągach, żyjących w górskich potokach. Ale nie musimy tak przygotowywać pstrągów, każda ryba podana w taki sposób jest smaczna. Plusem tego dania jest też fakt, że jest ono jednogarnkowe. To lubimy!

SKŁADNIKI

  • 800 g filetów z ryby
  • 4 ziemniaki
  • kawałek selera
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki śmietany
  • 150 ml gęstego, przecierowego soku pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 40 ml oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki moczymy, osączamy i kroimy w paski.
  • Filety myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Jarzyny obieramy, marchew i ziemniaki kroimy w plastry, selera w kostkę, a cebulę w półplasterki.
  • Smażymy na łyżce oleju, pod koniec dodajemy masło i pokrojone śliwki.
  • Na jarzynach układamy rybę i zalewamy potrawę sokiem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Zapiekamy przez 20-25  minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku - aż ziemniaki będą miękkie.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej