Ryba po podhalańsku - przepis na rybę w góralskim stylu
2022-05-26
łatwy
35 min
4
Ryba po podhalańsku brzmi dziwnie, wszak Podhale nie słynie z ryb. Jednak pamiętajmy o pstrągach, żyjących w górskich potokach. Ale nie musimy tak przygotowywać pstrągów, każda ryba podana w taki sposób jest smaczna. Plusem tego dania jest też fakt, że jest ono jednogarnkowe. To lubimy!
SKŁADNIKI
- 800 g filetów z ryby
- 4 ziemniaki
- kawałek selera
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 70 g suszonych śliwek
- 2 łyżki śmietany
- 150 ml gęstego, przecierowego soku pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 40 ml oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki moczymy, osączamy i kroimy w paski.
- Filety myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
- Jarzyny obieramy, marchew i ziemniaki kroimy w plastry, selera w kostkę, a cebulę w półplasterki.
- Smażymy na łyżce oleju, pod koniec dodajemy masło i pokrojone śliwki.
- Na jarzynach układamy rybę i zalewamy potrawę sokiem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Zapiekamy przez 20-25 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku - aż ziemniaki będą miękkie.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?