Ryba po hiszpańsku - przepis na rybę zapiekaną w warzywnym sosie

Ryba po hiszpańsku - przepis na rybę zapiekaną w warzywnym sosie
Autor: Shutterstock Aromatyczne i łatwe do przygotowania danie - ryba zapiekana w warzywnym sosie
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ryba po hiszpańsku to przepis na dowolną morską rybę w aromatycznym sosie z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i wina. Dzięki temu ryba nie jest sucha, lecz soczysta i pełna smaku. Przepis idealny dla tych osób, które nie lubią ryb smażonych, a chciałyby wzbogacić swoją dietę o ryby morskie.

SKŁADNIKI

  • 4 filety ulubionej ryby
  • 3 duże, soczyste pomidory lub puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
  • 1 czerwona papryka średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 oliwek
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki mielonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka pieprzy cayenne
  • 100 ml słodkiego czerwonego wina (najlepsza byłaby sangria, ale można ją zastąpić innym winem)
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć pokrojona w drobną kostkę cebule oraz zmiażdżony w prasce czosnek, następnie dodać wino oraz przyprawy (paprykę, pieprz, kminek, imbir).
  • Zagotować na wolnym ogniu, a następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Smażyć około 10 minut - do odparowania nadmiaru płynu. Sos powinien być dość gęsty.
  • 1/3 sosu wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, na sosie położyć umyte i osuszone filety z ryb, oprószone solą i zalać je pozostałym sosem.
  • Wierzch posypać pokrojonymi oliwkami i piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać ulubioną zieleniną.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej