Ryba po hiszpańsku - przepis na rybę zapiekaną w warzywnym sosie
2022-04-22
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ryba po hiszpańsku to przepis na dowolną morską rybę w aromatycznym sosie z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i wina. Dzięki temu ryba nie jest sucha, lecz soczysta i pełna smaku. Przepis idealny dla tych osób, które nie lubią ryb smażonych, a chciałyby wzbogacić swoją dietę o ryby morskie.
SKŁADNIKI
- 4 filety ulubionej ryby
- 3 duże, soczyste pomidory lub puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
- 1 czerwona papryka średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 10 oliwek
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- 100 ml słodkiego czerwonego wina (najlepsza byłaby sangria, ale można ją zastąpić innym winem)
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć pokrojona w drobną kostkę cebule oraz zmiażdżony w prasce czosnek, następnie dodać wino oraz przyprawy (paprykę, pieprz, kminek, imbir).
- Zagotować na wolnym ogniu, a następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Smażyć około 10 minut - do odparowania nadmiaru płynu. Sos powinien być dość gęsty.
- 1/3 sosu wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, na sosie położyć umyte i osuszone filety z ryb, oprószone solą i zalać je pozostałym sosem.
- Wierzch posypać pokrojonymi oliwkami i piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać ulubioną zieleniną.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?